Timpul "spovedaniilor": Tăriceanu îmbogăţit din tranzacţii cu acţiuni Rompetrol
alte articole
Marţi, ziua în care senatorul Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat la închisoare în dosarul Rompetrol, fostul broker Cristian Sima a publicat o "spovedanie" în care dezvăluie parte din culisele afacerii Rompetrol. Din "spusele" lui Sima reiese că actualul preşedinte al Senatului, prezidenţiabilul Călin Popescu Tăriceanu şi Verestoy Attila nu s-au sfiit să facă bani de pe urma listării la bursă a Rompetrol, de o manieră a cărei legalitate este cel puţin discutabilă.
Sima relatează în "spovedania" sa că, nu cu mult timp înainte de listarea Rompetrol a fost vizitat de Călin Popescu Tăriceanu, care i-a cerut să îi tranzacţioneze acţiuni Rompetrol. Potrivit lui Sima, Tăriceanu i-a dat preţul la care să cumpere acţiunile şi i-a comunicat şi preţul la care se vor vinde. Bugetul alocat de actualul preşedinte al Senatului achiziţionării de acţiuni Rompetrol era de 2 miliarde. Cum ceea ce pretindea Tăriceanu era o infracţiune, Sima ar fi refuzat să se implice în tranzacţii. În consecinţă, Tăriceanu şi-a luat bănuţii şi a cumpărat acţiuni prin firma de brokeraj a lui Verstoy Attila, senator UDMR.
"Cu câteva săptămâni înainte de listare (Tăriceanu n.r.) a venit să-mi dea simultan, un ordin şi un pont. Să cumpăr acţiuni Rompetrol, pentru el de toţi banii pe care îi avea la mine (2 miliarde n.r.), ba chiar şi de mai mulţi bani, şi să cumpăr şi pentru mine. Mi-a dat şi preţul: 116 lei. Mi-a sugerat că la sfărşitul zilei le vom vinde cu 480. Exact aşa s-a petrecut în prima zi de tranzacţionare Rompetrol.
Trebuie să va explic că la BVB, decontările se fac la trei zile de la data tranzacţiei. Adică, cumperi azi şi plăteşti peste trei zile. Dacă însă le vinzi în aceeaşi zi, nu mai ai nevoie de niciun ban, încasezi doar câştigul. Astăzi, în urma scandalului Rompetrol, este nevoie să dovedeşti că aveai banii necesari cumpărării, înainte de a încasa suma rezultată din vînzare. Dar şi astăzi e suficient că firma de brokeraj să aibă banii necesari sau ceilalţi clienţi să îi aibă. Nu neapărat clientul care cumpără.
I-am explicat domnului Tăriceanu că a şti preţul de pornire şi a şti şi până unde creşte acţiunea, se numeşte inside trading şi e ilegal. Mi-a replicat că în România nu e prea bine specificat acest delict şi că nu e niciun risc. Am refuzat să-i fac tranzacţia, şi-a retras banii şi a făcut-o prin Eastern Securities, firma de brokeraj a lui Verestoy. ", scrie Sima.
Fostul broker explică şi ce a reprezentat de fapt listarea Rompetrol: o metodă prin care răposatul Patriciu şi-a plătit "şpăgile de la preluarea Petromidia", fără să umble cu plase de bani:
"Esenţial e să înţelegeţi ce s-a întâmplat atunci. Patriciu a vândut sute de milioane de acţiuni Rompetrol de la firma sa Vega şi apoi a început să cumpere până când au ajuns la 480 unde vega a cumpărat totul înapoi. Patricu a vândut la 116 şi a cumpărat la 480. El a făcut o pierdere intenţionată, legală de fapt, prin care a plătit tot ce datora la multă lume în modul cel mai elegant posibil. Patriciu nu i-a făcut pe Tăriceanu, Verestoy sau SRS să câştige pentru că era generos, ci pentru că avea de plătit anumite şpăgi de la preluarea Petromidia.
Toată lumea a anchetat apoi pe cei care au câştigat, când esenţial, era să vezi cine a dorit să piardă, şi de ce? SRS plăteşte azi cu libertatea, pentru ca el a achiziţionat şi vândut acţiuni în aceeaşi zi, fără niciun ban, ceilalţi măcar au dovedit că aveau ceva bani să cumpere. Totul s-a făcut cu directa cooperare a CNVM ului care ar fi trebuit să supravegheze tranzacţiile. Mai mult chiar, serverele de la BVB s-au blocat pentru ca volumul a fost prea mare pentru amărâta noastră de bursă. Este ciudat că azi, dintre toţi speculanţii cu acţiuni Rompetrol, doar SRS e arestat şi mai ales, că şefa CNVM ului, a primit doar pedeapsa cu suspendare. Cum nu mă pricep la justiţie, nu vreau să speculez pe acest subiect. Pierderea intenţionată făcută de Vega pe acţiunile Rompetrol, pierdere care e o evaziune fiscală clară ca ziua, nu a fost nici ea anchetată. După acest episod, Patriciu obişnuia deseori să manipuleze piaţa, pentru a îi face pe unii sau alţii să câştige, metodă mult mai inteligentă decât banii la pungă ai lui Siveco, spălaţi cu ţiganii din Sineşti."
"Spovedania" integrală a lui Cristian Sima poate fi citita la http://mareaspovedanie.wordpress.com/2014/10/07/afacerea-rompetrol/
Cristian Sima este un cunoscut analist economic, fost presedinte şi director general în cadrul Bursei din Sibiu şi fost acţionar Hotnews. Potrivit unor informaţii transmise Wall-Street.ro de clienţii WBS Holding, brokerul Cristian Sima a fugit din ţară cu banii acestora. WBS Holding este o firmă deţinută de Cristian Sima şi înregistrată în Insulele Virgine, care se ocupa de tranzacţiile pe pieţele internaţionale clienţilor WBS România. După ce Sima a fugit din România din cauza faptului că a pierdut banii clienţilor săi a avut loc prăbuşirea tranzacţiilor din cadrul Bursei din Sibiu, mai scrie wallstreet.ro
Printre clienţii lui Sima se numărau nume sonore precum Cătălin Predoiu, Andreea Raicu, Daniel Dăianu şi Puiu Popoviciu.