Timofti este considerat cel mai aşteptat preşedinte al R.Moldova,după ani de blocaj

Preşedintele ales al Moldovei, Nicolae Timofti, vorbind mulţimii din Chişinău, 16 martie 2012 (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.03.2012

Nicolae Timofti a fost ales în la 16 martie în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, cu ajutorul unei alianţe între AIE şi socialişti, menită să pună capăt unei crize politice care dura de aproape trei ani.

16 martie 2012 a intrat în istoria Republicii Moldova ca fiind ziua în care a fost ales cel mai aşteptat preşedinte al ţării. Ziua care a încheiat cei doi ani şi jumătate de criză politică, instabilitate şi incertitudine. Mii de oameni au urmărit evenimentul în faţa televizoarelor şi au aşteptat rezultatele alegerii şefului statului, relatează Publika TV.

"Îmi permiteţi cu toate emoţiile pe care le am să vă mulţumesc din tot sufletul pentru susţinere şi încredere pe care o exprimaţi. Şi eu, cum am promis, nu am niciun interes în afară de ca să avem o ţară bogată", a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Mandatul şefului statului a fost validat la 19 martie, de Curtea Constituţională.

"Se confirmă constituţionalitatea alegerilor din 16 martie 2012 pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Se validează alegerea domnului Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac",a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Nicolae Timofti a fost votat vineri de toţi cei 62 de deputaţi prezenţi la şedinţa specială a Parlamentului. Înainte de vot, el avea asigurate 59 de voturi. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat înainte de procedura de vot că grupul său va vota pentru candidatul AIE.

Igor Dodon a părăsit gruparea parlamentară a PCRM împreună cu alţi doi deputaţi comunişti, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc, în noiembrie 2011.

Republica Moldova nu mai avea preşedinte de aproape trei ani.

Timofti va fi învestit vineri în funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor