Timofti despre antireforma din justiţie: „Voronin a demis magistraţi competenţi, înlocuindu-i cu persoane docile”

R.Moldova: „Vladimir Voronin, după ce a venit la putere în 2001, a făcut o antireformă în justiţie. A demis fără motiv mulţi preşedinţi de judecătorii şi magistraţi competenţi, înlocuindu-i cu persoane docile".
Noul şef al statului moldovean, Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
21.03.2012

„Vladimir Voronin, după ce a venit la putere în 2001, a făcut o antireformă în justiţie. A demis fără motiv mulţi preşedinţi de judecătorii şi magistraţi competenţi, înlocuindu-i cu persoane docile. Toate condamnările la CEDO despre care vorbeşte presa au fost adoptate de acel sistem”. Declaraţiile aparţin actualului preşedinte al statului, Nicolae Timofti, şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru ziarul ”Timpul”.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a vorbit despre necesitatea unei reforme în justiţie şi a menţionat că va veni cu mai multe propuneri în acest sens. „În 2001 a avut loc antireforma justiţiei, iar acum trebuie să readucem lucrurile la normalitate. Am venit şi eu cu propuneri în această privinţă, care, din păcate, nu au fost auzite. Nu critic proiectul pregătit de Guvern, dar trebuia să schimbăm unele accente”, a punctat Timofti.

„Bunăoară, pentru a depăşi divergenţele dintre Ministerul Justiţiei, adică dintre Executiv şi puterea judecătorească, am propus formarea unui departament judecătoresc pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, care să fie responsabil de situaţia în justiţie. Şi modul de a alege judecătorii ar trebui schimbat. Astfel, am propus crearea unei comisii din care să facă parte reprezentanţi ai societăţii civile, care să aprecieze calităţile morale şi intelectuale ale candidaţilor la funcţia de judecător. Fiindcă astăzi avem judecători care ajung în fotoliu, dar nu ştiu cum să vorbească cu oamenii. Acceptaţi de comisia respectivă, candidaţii ar urma să fie testaţi din punct de vedere profesional la Colegiul de Calificare al CSM şi doar apoi să fie trimişi pentru studii la Institutul Naţional de Justiţie. După absolvire, să activeze câţiva ani ca referenţi sau consultanţi în sistemul judecătoresc. Şi numai atunci să li se facă o caracterizare generală şi să fie propuşi ca judecători. Astfel ar fi mult mai pregătiţi, ceea ce ar scade vehement fenomenul corupţiei. Din păcate, n-am fost auzit...”, a adăugat magistratul.

Precizăm că Nicolae Timofti are 63 de ani şi a deţinut până în prezent funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Acesta s-a dedicat profesiei mai bine de 35 de ani, timp în care a muncit la Ministerul Justiţiei (1974-1976), Judecător la Judecătoria Supremă, vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme - Preşedinte al Colegiului Penal, preşedinte al Curţii de Apel (1996-2001). Pe 4 martie 2011 acesta a fost ales în calitate de conducător al CSM.

Nicolae Timofti a declarat recent că are viziuni pro-europene şi că prima sa vizită oficială o va face la Bruxelles. Noul preşedinte se poziţionează ca un mediator între partidele din coaliţia de guvernare, care au declarat că-l susţin cu condiţia ca acesta să respecte legile şi Constituţia.

Nicolae Timofti s-a angajat să susţină ferm programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană relatează unimedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor