Thilo Sarrazin: 'În Germania nu poţi vorbi despre imigranţi, negri, euro...'
alte articole
Thilo Sarrazin este un politician social-democrat şi un controversat autor german. A fost ministru de finanţe, membru în conducerea băncii Deutsche Bundesbank şi a scris mai multe lucrări ce conţin teorii provocatoare faţă de discriminarea socială şi imigraţie, care au generat un amplu scandal politic. Se aşteaptă ca noua sa carte, lansată pe piaţă săptămâna trecută, să suscite un interes la fel de mare, notează miercuri ziarul El Mundo.
Prezentarea noii sale cărţi 'Der neue Tugendterror: Über die Grenzen der Meinungsfreiheit in Deutschlandeste', care prezintă limitele impuse libertăţii de expresie în Germania, a suscitat un amplu interes în rândul cititorilor. În susţinerea tezei sale, Sarrazin citează cel puţin 14 teme despre care nu se poate vorbi liber în Germania, fără să fii taxat drept 'outsider': imigranţi, negri, homosexuali, euro, egalitate şi aşa mai departe.
Marea noutate faţă de precedentele sale publicaţii este că pe listă el include acum şi 'marea coaliţie' de guvernământ germană. 'În loc să trateze problemele grave cu care ne confruntăm, se iau acum de pensionari!', a spus el referindu-se la politica pensiilor promovată de guvernul lui Merkel. Şi nu uită să critice nici CDU, nici propriul partid SPD şi să dea aripi provocatoare populismului, care va marca cu siguranţă campania electorală pentru viitoarele alegeri europene.
Cu excepţia acestor diferenţe, Sarrazin susţine că în noua lui carte nu există nimic care să contravină doctrinei social-democrate. Şi se laudă că liderul SPD, Sigmar Gabriel, va fi de acord cu conţinutul noii sale cărţi care se bazează, potrivit lui, pe teoriile respectate ale lui Hans Mathias Kepplinger sau Elisabeth Noelle-Neumann. Sarrazin a profitat însă de ocazie pentru a aborda aceeaşi temă care îl preocupă, imigraţia.
În faţa alertei provocate de deschiderea frontierelor de la 1 ianuarie pentru imigranţii români şi bulgari, el asigură că venirea imigranţilor de etnie romă va provoca probleme suplimentare la acest capitol, indiferent de termenii folosiţi pentru a desemna această categorie. 'Fiecare grup are dreptul să i se spună pe numele pe care şi l-a ales, însă indiferent dacă le spunem refugiaţi economici sau turişti sociali, problema este aceeaşi iar ei vor rămâne în continuare aici', explică Sarrazin.
Prima tranşă de 100.000 de exemplare s-a epuizat cu câteva zile înainte de a apărea în librării, iar cartea figurează pe poziţia 36 de pe lista celor mai dorite cărţi de pe Amazon, deşi mass-media germane, confirmându-i parcă teoria privind limitele impuse liberei expresii, s-au străduit din răsputeri să nu-i facă publicitate.
Postul naţional de televiziune ARD a suspendat astfel un interviu de 40 de minute cu Sarrazin. Iar jurnalistei Sandra Maischberger, care conduce popularul 'talk-show' politic difuzat de WDR şi care avea planificat un interviu cu Sarrazin sub titlul 'Este Germania biroul social al Germaniei', i s-a impus în ultimul moment o schimbare de program. Conducerea postului susţine că a luat această decizie pentru că interviul ar fi ajutat la promovarea cărţilor lui Sarrazin.
Nu întâmplător precedenta sa lucrare, 'Deutschland schafft sich ab: Wie wir unser Land aufs Spiel setzen', despre descompunerea Germaniei, s-a vândut în 1,5 milioane de exemplare în doar şase luni. Însă nimănui nu-i scapă acest discurs populist şi provocator în preajma alegerilor europene, care ar putea avea consecinţe nebănuite pentru marile partide care guvernează Germania şi care se aliniază corectitudinii politice pe care autorul o dispreţuieşte din răsputeri.
Una din cele mai dure critici faţă de opera lui Sarrazin vine de la expertul ziarului Die Ziet David Hugendick, care îl califică pe autor drept 'bolnav de narcisism'. Ziaristul ridică în final o întrebare pe care şi-o pune multă lume: 'Ce vrea de fapt omul ăsta?'.