Premierul Rajoy se laudă cu relansarea economiei, opoziţia aminteşte de nemulţumirile sociale (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Premierul spaniol Mariano Rajoy consideră că Spania a trecut de criză şi anunţă măsuri de sprijin pentru crearea de noi locuri de muncă, în vreme ce liderul opoziţiei socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba, a cerut realism şi a amintit de nemulţumirile sociale, scriu miercuri cele mai importante cotidiene spaniole, după prima zi a dezbaterii parlamentare asupra stării naţiunii.

Rajoy consideră încheiată criza economică şi anunţă stimuli pentru crearea de noi locuri de muncă - mai precis, o taxă fixă pentru angajatori, de 100, drept contribuţie la serviciile de asigurări sociale. În plus, sunt scutiţi de impozit spaniolii care câştigă mai puţin de 12.000 de euro pe an, după cum arată cotidianul El Pais. În vreme ce Rajoy declară că 'a trecut prin furcile caudine', Rubalcaba îl întreabă retoric în ce ţară trăieşte, îi cere retragerea proiectului de lege a avortului şi încă şi mai multe deduceri fiscale pentru cei care câştigă cel mai puţin.

Cotidianul El Mundo observă că Rajoy se laudă cu reuşitele economice în vreme ce opoziţia scoate în evidenţă nemulţumirile sociale. Premierul spaniol a copleşit legislativul cu date care 'anunţă schimbarea tendinţei', în vreme ce liderul opoziţiei socialiste i-a reproşat că s-a folosit de criză 'drept acoperire' pentru reduceri şi tăieri bugetare.

Mariano Rajoy l-a ameţit pe Rubalcaba cu mari reduceri ale cotizaţiilor la asigurările sociale şi cu reforme în loc de populism, consideră cotidianul ABC. În vreme ce Rubalcaba i-a cerut retragerea proiectului de reformă a legii avortului, i-a reproşat că majoritatea spaniolilor se poate aştepta la ce e mai rău de acum înainte, iar în Catalonia, lucrurile au mers tot mai prost, Rajoy a susţinut că Spania merge pe drumul cel bun, şi aceasta este o victorie a tuturor spaniolilor.

Cotidianul La Vanguardia observă că, în vreme ce Rajoy a promis îmbunătăţirea situaţiei, Rubalcaba a cerut realism. Premierul şi-a asumat relansarea economiei, iar liderul socialist i-a adus aminte de nivelul ratei şomajului. În plus, unul dintre liderii naţionalişti catalani i-a cerut Partidului Popular, aflat la guvernare, să prezinte o propunere pentru Catalonia.

Ambiţia lui Mariano Rajoy învinge apocalipsa lui Alfredo Perez Rubalcaba, constată cotidianul La Razon, care subliniază totodată că premierul spaniol a scos în evidenţă lipsa argumentelor liderului PSOE cu un discurs plin de speranţă. Dreptatea lui Rajoy se impune, consideră cotidianul spaniol citat, care se referă la măsurile destinate creării de noi locuri de muncă şi sprijinul fiscal acordat celor cu venituri mici. 'Referendumul este ilegal, însă Constituţia poate fi reformată în cadrul legal', i-a transmis Mariano Rajoy şi şefului guvernului regional catalan, naţionalistul Artur Mas.

Rajoy se simte mândru, remarcă la rândul său şi cotidianul catalan El Periodico. Premierul spaniol s-a lăudat cu îmbunătăţirea situaţiei economice, în ciuda şomajului, însă socialistul Rubalcaba şi-a înăsprit discursul şi a denunţat apariţia unor mai mari inegalităţi în societatea spaniolă, mai arată publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe