Theodor Stolojan: O majorare a salariilor bugetarilor cu peste 5% ar fi posibilă în 2012
alte articole
O majorare a salariilor bugetarilor cu mai mult de 5% în 2012 ar fi posibilă, deşi puterea de cumpărare a românilor a scăzut, în ultimii trei ani, cu până la 16%, a declarat, vineri, la postul de radio RFI, eurodeputatul Theodor Stolojan.
"O majorare a salariilor cu peste 5% ar fi posibilă în acest an. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu înseamnă însă că salariaţii sau cei care sunt angajaţi în activităţile finanţate din bugetul României vor avea aceeaşi putere de cumpărare. Să nu uităm că, între timp, a avut loc în România o inflaţie cumulată de peste 15%-16%, în cei trei ani de zile. Deci, practic, noi spunem aşa astăzi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de tăiere, pensiile sunt îngheţate, dar puterea de cumpărare a acestor venituri şi într-un caz şi-n altul e scăzută cu peste 15%-16%, cât este efectul cumulat al inflaţiei timp de trei ani de zile", a explicat Stolojan.
În viziunea europarlamentarului democrat-liberal, salariile bugetarilor ar fi trebuit să revină la nivelul de dinaninte de diminuarea cu 25% încă de la 1 ianuarie 2011, însă din cauza întârzierii aplicării reformelor acest lucru nu a fost posibil.
"(...) atunci când s-a făcut reducerea cu 25%, s-a spus aşa: facem această reducere cu 25% absolut în toate sectoarele finanţate din buget, pentru că nu avem timp acum să facem reforma administraţiei publice, reforma învăţământului, reforma sănătăţii, reforma Poliţiei, reforma în Armată. Să eliminăm ceea ce înseamnă personal excesiv angajat până la sfârşitul lui 2008, iar la personalul care rămâne, să revenim cu salariile la nivelul dinainte de tăiere, care însemna că la 1 ianuarie 2011 trebuia făcut acest lucru. Din păcate, însă, reformele acestea în zona sectoarelor finanţate din bugetul statului nu merg atât de uşor, pe cât şi-au imaginat unii la vremea respectivă şi iată, în sectorul sănătăţii, nici astăzi nu este de fapt publicat proiectul legii sănătăţii", a precizat Theodor Stolojan.
Pe de altă parte, oficialul citat a arătat că reducerea contribuţiei de asigurări sociale este posibilă numai "dacă se acceptă o serie de măsuri, de exemplu creşterea salariului minim, care ar genera resurse suplimentare pentru acoperirea scăderii veniturilor, ca urmare a reducerii cotelor de contribuţii de asigurări sociale şi sigur, trebuie văzut în continuare cine nu plăteşte încă CAS în economie".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că ar trebui găsite soluţii pentru ca, în jurul datei de 1 iunie, să fie reîntregite salariile bugetarilor.
Salariile în sectorul bugetar au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%.
Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.