Voinescu: PDL susţine majorarea salariilor bugetarilor în condiţiile în care măsura este sustenabilă

(photos.com)
Epoch Times România
08.03.2012

PDL susţine soluţia majorării salariilor bugetarilor şi revenirea acestora la nivelul anterior tăierii cu 25% de la 1 iunie în condiţiile în care, după evaluarea care va avea loc la finele primului semestru din acest an, se va constata că o astfel de măsură este sustenabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor Sever Voinescu, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Purtătorul de cuvânt al PDL a spus că decizia scăderii CAS-ului, avansată de premier, este şi ea în discuţie, dar, din calculele actuale, "este greu de crezut" că măsurile ar putea fi aplicate simultan.

"Ideal este să le facem pe amândouă dar, din calculele pe care le avem cel puţin în momentul acesta, e greu de crezut Sigur, e o decizie de luat. Decizia este deopotrivă politică, pentru că, de pildă, scăderea CAS-ului priveşte pe toată lumea în vreme ce creşterea salariilor îi priveşte mai ales pe bugetari. Dar este şi o decizie economică pentru că orice creştere de salarii are, la un moment dat, un efect în economie", a explicat Voinescu.

Democrat-liberalul a adăugat că în cazul în care o creştere de salarii este făcută într-un context "economic sănătos", acel efect este bun, dar în cazul unei creşteri salariale "aşa cum a făcut-o Tăriceanu", efectul nu va fi unul benefic.

Referitor la creşterea salariilor bugetarilor, Voinescu a precizat că pentru readucerea la nivelul de dinainte de tăierea cu 25% ar fi nevoie să se aplice o majorare cu 16%, potrivit formulei statistice aplicată în astfel de cazuri. El a reamintit că în 2011 s-a aplicat o creştere cu 15% la salariile bugetarilor şi că aparatul bugetar a fost redus cu 200 de mii de posturi.

"În anul 2012 putem face aceste lucruri şi ne gîndim la una din variante, nu pentru că este un an electoral, ci pentru că în 2010 şi 2011 cu un preţ electoral am făcut ceea ce trebuia.(...) Decizia va fi luată la finalul primului semestru când vedem exact cum arată evoluţia economică. Ceea ce ne interesează este să luăm o măsură care, deopotrivă are efect în economie şi asupra nivelului de trai al oamenilor. Avem această decizie de luat - dacă luăm o măsură care priveşte pe toată lumea sau luăm o măsură care-i priveşte numai pe bugetari în condiţiile în care pe bugetari i-am lovit cu tăierea de 25% ," a adăugat Voinescu.

El a precizat că sumele rezultate din "recalibrarea bugetelor unor ministere", cum ar fi Ministerul Dezvoltării şi cel al Transporturilor, vor fi dirijate către investiţii şi nu spre plata salariilor.

"Această majorare de salarii nu se va face în detrimentul investiţiilor. (...) E bine pentru România şi pentru români ca banii alocaţi pentru infrastructură să rămână neatinşi.(...) Guvernul este într-un proces de prioritizare a investiţiilor care trebuie finalizate.(...) Primul-ministru a exprimat o opţiune, cu care în principiu suntem de acord, aceea de a focaliza resursele existente pe obiective de investiţii care se apropie de finalizare, care se sunt realizate în proporţie de 80-85%", a mai spus purtătorul de cuvânt al PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor