The Washington Post: Casa Albă estimează costurile anexării Groenlandei de către SUA

Casa Albă pregăteşte o estimare a cât ar costa guvernul american să controleze Groenlanda ca teritoriu al SUA, relatează The Washington Post, citând trei surse.
Potrivit a doua persoane familiarizate cu această chestiune, biroul bugetar al Casei Albe încearcă să estimeze costul potenţial al menţinerii Groenlandei dacă ar fi achiziţionată, inclusiv costul furnizării de servicii guvernamentale celor 58.000 de locuitori ai săi. De asemenea, Casa Albă încearcă să afle ce venituri ar putea obţine Statele Unite din resursele naturale ale Groenlandei.
O opţiune, relatează Washington Post, ar implica oferirea unui pachet mai bun decât beneficiile pe care le acordă Danemarca, ţară care subvenţionează serviciile de pe insulă cu un buget de aproximativ 600 de milioane de dolari pe an.
„Există o discuţie în curs despre care ar fi costurile şi beneficiile pentru Statele Unite dacă am achiziţiona Groenlanda”, a declarat un oficial anonim de la Casa Albă. Analiza costurilor, a spus el, se bazează pe un scenariu în care „groenlandezii votează şi susţin acest lucru”.
Administraţia Trump, potrivit The Washington Post, speră în parte să convingă publicul american că guvernul îşi va recupera costurile în Groenlanda prin dividende pe extracţia minerală şi taxe pe activitatea comercială. Dar beneficiile economice exacte ale resurselor minerale ale Groenlandei rămân neclare, notează WP. Mineritul poate fi imprevizibil, iar clima aspră din regiune complică procesul. În plus, guvernul groenlandez a respins unele proiecte miniere în trecut.
Discuţiile despre aderarea Groenlandei la Statele Unite au început imediat după ce Trump a devenit preşedinte, chiar înainte de învestirea sa. El a declarat că deţinerea şi controlul asupra Groenlandei este o „necesitate absolută” şi a explicat această necesitate prin securitatea naţională.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a răspuns că „Groenlanda nu este de vânzare”. Trump a vorbit deja despre planuri de anexare a Groenlandei în timpul primului său mandat, dar a fost apoi respins.
În Danemarca au fost exprimate, de asemenea, îngrijorări cu privire la planurile lui Trump, însă preşedintele american rămâne încrezător că va „obţine” Groenlanda - „100%”, a declarat el pentru NBC News pe 29 martie. Întrebat dacă va implica utilizarea forţei, Trump a spus că „există posibilitatea să o putem face fără forţă militară”, dar că „nu va exclude nimic”.
La 28 martie, vicepreşedintele american J.D. Vance a vizitat Groenlanda. Vorbind la baza militară americană Pituffik, Vance a spus că SUA „nu credă că forţa militară va fi vreodată necesară”. „Credem că ceea ce se va întâmpla este ca oamenii din Groenlanda vor decide prin autodeterminare să devină independenţi de Danemarca, iar apoi vom negocia cu oamenii din Groenlanda”, a spus Vance.