Curtea Penală Internaţională critică Ungaria, după ce Orban îl primeşte pe Netanyahu la Budapesta cu braţele deschise

Curtea Penală Internaţională (CPI) a denunţat decizia Ungariei de a ignora mandatul său de arestare emis pe numele premierului israelian Netanyahu, după ce Haga l-a acuzat anul trecut de crime de război legate de războiul din Gaza, informează Zero Hedge.
Anunţul CPI vine în contextul în care Netanyahu a început miercuri o vizită de patru zile în Ungaria. În momentul lansării invitaţiei, premierul ungar Viktor Orban a precizat că nu va pune în aplicare mandatul de arestare, asta în ciuda faptului că Ungaria este membru fondator al Curţii Penale Internaţionale.
Aceasta este a doua călătorie internaţională a lui Netanyahu de la emiterea mandatului, iar până acum liderul israelian a trebuit să evite complet Europa. Singura altă călătorie a fost în Statele Unite, unde a primit ovaţii în picioare în Congres.
În noiembrie anul trecut, când Budapesta a prezentat pentru prima dată invitaţia oficială de stat, Orban a calificat mandatul de arestare emis de CPI drept „ruşinos” şi „absurd”.
Trebuie remarcat faptul că Ungaria declarase cu mult timp în urmă că nu îl va aresta niciodată pe preşedintele rus Vladimir Putin în cazul în care acesta ar vizita ţara. Liderul populist conservator al Ungariei a mai acuzat Haga de "ingerinţă într-un conflict în desfăşurare în scopuri politice" - cu referire la operaţiunile Israelului din Gaza.
Într-o nouă declaraţie, purtătorul de cuvânt al Curţii CPI, Fadi El Abdallah, a afirmat că nu este de competenţa membrilor CPI „să determine unilateral temeinicia deciziilor juridice ale Curţii”.
„Orice dispută privind funcţiile judiciare ale Curţii va fi soluţionată prin decizia Curţii”, a spus el, afirmând că naţiunile membre au obligaţia de a pune în aplicare hotărârile Curţii.
Associated Press a observat că „membrii guvernului lui Orban au sugerat că Ungaria, care a devenit semnatară a Curţii în 2001, s-ar putea retrage.”
Amnesty Internaţional s-a numărat, de asemenea, printre grupurile pentru drepturile omului care au criticat invitaţia provocatoare a Ungariei, un purtător de cuvânt declarând că „invitaţia Ungariei arată dispreţ pentru dreptul internaţional şi confirmă că presupuşii criminali de război căutaţi de CPI sunt bineveniţi pe străzile unui stat membru al Uniunii Europene”.
Operaţiunile Israelului în Gaza au reînceput luna trecută, iar autorităţile sanitare din Gaza spun că peste 1.000 de palestinieni au murit de atunci. Acest lucru ridică numărul oficial al deceselor la peste 50.000. Cu toate acestea, Israelul a contestat aceste cifre şi a susţinut că zeci de mii dintre victime sunt de fapt luptători Hamas.
Cu câteva zile în urmă, armata israeliană a ordonat din nou evacuarea oraşului Rafah, iar rapoartele emergente spun că, în oraşul Gaza, alimentele şi apa devin rare. Netanyahu a promis, în ciuda unei avalanşe de critici internaţionale, să urmărească Hamas până când grupul va fi eradicat şi nu va mai putea încerca să îşi impună dominaţia asupra Gaza.