Efectul Netanyahu: Ungaria se va retrage din Curtea Penală Internaţională

Guvernul Ungariei a anunţat că se retrage din Curtea Penală Internaţională (CPI), anunţă BBC.
Gergely Gulyás, oficial de rang înalt din guvernul premierului Viktor Orban, a transmis această decizie, la câteva ore după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu, care este căutat în baza unui mandat de arestare al CPI, a sosit în ţară pentru o vizită de stat.
Orban l-a invitat pe liderul israelian imediat ce mandatul a fost emis în noiembrie anul trecut, afirmând că hotărârea nu va avea „niciun efect” în ţara sa.
În noiembrie, judecătorii CPI au declarat că există „motive rezonabile” ca Netanyahu să poarte „răspundere penală” pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii in timpul războiului dintre Israel şi Hamas. Netanyahu a condamnat decizia CPI ca fiind „antisemită”.
Ungaria este membru fondator al CPI, care numără 125 de state membre. Statele Unite, Rusia, China şi Israelul, printre alte state, nu îi recunosc jurisdicţia.
CPI are autoritatea de a urmări în justiţie persoanele acuzate de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război pe teritoriul statelor care sunt părţi la Statutul de la Roma, tratatul său fondator.
Israelul respinge jurisdicţia CPI, dar instanţa a decis în 2021 că are jurisdicţie asupra Cisiordaniei ocupate, Ierusalimului de Est şi Gaza, deoarece secretarul general al ONU a acceptat că palestinienii sunt membri.