Surse apropiate administraţiei Trump: Iranul "va dispărea până în septembrie" dacă nu se supune condiţiilor SUA

În timp ce SUA desfăşoară bombardiere şi un grup operativ suplimentar de portavioane în Orientul Mijlociu, timpul acordat Iranului pentru a accepta un acord nuclear se scurge. Iar Israelul, care este aşteptat să conducă orice atac asupra regimului islamic, este pregătit, afirmă Express.
Surse apropiate administraţiei Trump au afirmat că Iranul va „dispărea până în septembrie” dacă nu va fi de acord cu un acord nuclear şi nu va începe să îşi dezmembreze programul.
Preşedintele american Donald Trump a avertizat deja Iranul că „vor exista bombardamente” dacă nu se ajunge la un acord şi a ordonat trimiterea în Orientul Mijlociu a mai multor escadrile aeriene strategice şi a unui al doilea grup de portavioane.
„Statele Unite şi partenerii lor rămân angajaţi faţă de securitatea regională şi sunt pregătiţi să răspundă oricărui stat sau actor nestatutar care încearcă să extindă sau să escaladeze conflictul în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt şef al Pentagonului, Sean Parnell.
Iar Israelul - unde războiul cu Iranul este un subiect pe buzele tuturor, în ciuda unei reticenţe de a-l recunoaşte oficial - este pregătit.
„Există un sentiment de urgenţă”, a declarat un important membru de dreapta al Parlamentului israelian, Knesset.
„Da, există dorinţa de a-i acorda preşedintelui Trump timp pentru a încerca să obţină un acord bun, pe care îl preferăm, de asemenea, războiului. Dar opţiunea militară este cu siguranţă reală - este pe masă şi se apropie momentul luării deciziilor”.
O sursă de rang înalt din cadrul IDF a declarat simplu: „Israelul nu mai poate trăi cu ameninţări teroriste active”, sugerând că perspectiva ca Iranul să îşi restabilească rutele întrerupte de aprovizionare a grupărilor Hamas şi Hezbollah a fost un factor la fel de important.
Mulţi au vorbit despre sentimentul de „încredere reînnoită” din Tel Aviv. Acest lucru se datorează în parte preşedintelui american Donald Trump, a cărui administraţie a precizat că, spre deosebire de predecesorul Joe Biden, nu mai există „linii roşii” pe care Israelul să le evite în limitarea ambiţiilor iraniene.
Loviturile Israelului din 26 octombrie anul trecut - ca represalii la un atac „fără precedent” al Iranului - au eliminat cea mai mare parte a apărării aeriene a regimului islamic în Siria, Irak şi Iran, distrugând totodată capacitatea Teheranului de a fabrica drone şi de a împerechea focoasele cu rachete.
„Acestea au fost principalele obstacole atunci când s-a luat în considerare o mare operaţiune aeriană împotriva Iranului”, a declarat o sursă din IDF.