Sondaj Reuters/Ipsos: Popularitatea lui Trump ajunge la 43%, cel mai scăzut nivel de la revenirea în funcţie

Rata de aprobare a preşedintelui Donald Trump a scăzut la 43%, cel mai scăzut nivel de la revenirea sa în funcţie, în condiţiile în care americanii s-au arătat nemulţumiţi de măsurile sale tarifare şi de modul în care administraţia sa a gestionat informaţiile privind un atac militar în Yemen, potrivit unui sondaj Reuters / Ipsos.
Sondajul de trei zile, care s-a încheiat miercuri, a arătat că rata de aprobare a performanţei lui Trump în calitate de preşedinte a scăzut cu 2 puncte procentuale faţă rezultatele unui sondaj realizat în perioada 21-23 martie şi cu 4 puncte sub nivelul de 47% de aprobare pe care îl avea la scurt timp după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie.
Trump a înregistrat cea mai mare rată de popularitate în primul mandat, 49%, la scurt timp după intrarea în funcţie, în ianuarie 2017. Cel mai scăzut rating al său în primul mandat a fost de 33% în decembrie 2017. Aprobarea sa generală rămâne mai puternică decât a fost în cea mai mare parte a primului său mandat.
Democratul Joe Biden, predecesorul lui Trump la Casa Albă, a avut cel mai scăzut rating - 35% - chiar înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.
Respondenţii i-au acordat lui Trump note slabe pentru gestionarea economiei, doar 37% aprobând modul în care a gestionat acest aspect, iar 30% aprobând eforturile sale de a aborda costul ridicat al vieţii, o problemă care l-a afectat şi pe Biden.
Aproximativ jumătate dintre respondenţi - 52% - au fost de acord cu o afirmaţie potrivit căreia creşterea tarifelor pentru automobile şi piese auto, parte a noului pachet tarifar pe care Trump l-a dezvăluit miercuri, va afecta persoanele apropiate lor, şi aproximativ aceeaşi proporţie a afirmat că majorarea tarifelor ar face mai mult rău decât bine. Aproximativ o treime dintre americani - în mare parte din Partidul Republican al lui Trump - au declarat că nu sunt de acord cu afirmaţiile conform cărora tarifele ar face rău.
De la preluarea mandatului, Trump a iniţiat o serie de schimbări politice, concediind aproape 200.000 de lucrători federali şi încălcând norme diplomatice americane de lungă durată. Politicile sale tarifare au speriat investitorii, ducând la o scădere a pieţei bursiere pe fondul temerilor că acestea ar putea declanşa o recesiune.
Îngrijorări
Respondenţii au criticat, de asemenea, gestionarea secretelor militare de către administraţia Trump, după dezvăluirea de săptămâna trecută că liderii de rang înalt au discutat planurile pentru un atac asupra militanţilor din Yemen pe aplicaţia de mesagerie Signal disponibilă în comerţ şi au împărtăşit din greşeală planurile cu un jurnalist.
Aproximativ 74% dintre respondenţii la sondaj - inclusiv 91% dintre democraţi şi 55% dintre republicani - au declarat că a fost o imprudenţă să se discute despre planurile de atac în acest mod, comparativ cu 22% care au afirmat că a fost o neglijenţă inofensivă. Alţi 70% au fost de acord cu afirmaţia că Trump ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru această chestiune.
Doar 34% dintre respondenţii la sondaj au aprobat modul în care Trump gestionează politica externă, în scădere faţă de 37% în sondajul Reuters/Ipsos din 21-23 martie. Aproximativ 48% dintre respondenţi au aprobat gestionarea imigraţiei de către Trump.
Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos, care a fost realizat online şi la nivel naţional, a intervievat 1.486 de adulţi americani şi a avut o marjă de eroare de aproximativ 3 puncte procentuale.