Terasamente preistorice imense în Kazahstan, expuse în imagini de NASA

NASA a lansat imagini din satelit ale unui deşert din Kazahstan pentru a ajuta la descoperirea misterului unei aşezări preistorice.
Imagini luate din satelit care arată o stepă din Kazakhstan cu structuri ciudate care datează de 8 mii de ani
Imagini luate din satelit care arată o stepă din Kazakhstan cu structuri ciudate care datează de 8 mii de ani (NASA)

Imaginile dezvăluie uimitoare modele geometrice uriaşe create de popoare necunoscute, dispărute cu mult timp în urmă, în marea stepă a regiunii Turgai, situată în partea de nord a ţării în urmă cu aproximativ 8.000 de ani.

Cele 260 de lucrări de terasament au forme imense de pătrate, cruci, linii şi inele care pot fi recunoscute doar de la o înălţime foarte mare.

Cea mai mare formă, situată în apropierea unei aşezări neolitice, este un gigant de 400 de metri pătraţi, compus din 101 de movile, fiecare având un perimetru de aproximativ 12 metri şi un metru înălţime.

Ce sunt ele, de fapt, şi cum au construit cei din vechime astfel de terasamente masive fără să fi avut capacitatea de se urca la o altitudine foarte mare pentru a le putea aprecia, rămâne o întrebare.

"N-am mai văzut aşa ceva; îl găsesc remarcabil", a spus J. Compton Tucker, savant în biosferă, de la NASA, din Washington, care a furnizat imagini arhivate.

Cultura Mahandzhar, un trib din Epoca de piatră care a trăit în stepă între 7.000 şi 5.000 î.Hr. , se presupune că ar fi ridicat unele din structurile mai vechi, al căror scop ar putea rămâne o enigmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură