Teorii ale conspiraţiei abundă la şase ani după tragedia de la Smolensk

Guvernul polonez de dreapta a lansat o nouă investigaţie asupra tragediei aeriene în care a murit, printre alţii, fostul preşedinte Lech Kaczynski. Fratele său, Jaroslaw, susţine că avionul s-a dezmembrat în timp ce se afla în aer şi că fostul premier Tusk s-ar fi aflat în spatele incidentului.
Locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Smolensk, Rusia, aprilie 2010. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.04.2016

La şase ani după prăbuşirea unui avion în care au murit aproape 100 de lideri politici polonezi de top, inclusiv fostul preşedinte Lech Kaczynski, teoriile conspiraţiei care planează în jurul prăbuşirii s-au înmulţit.

Principalul susţinător al acestor teorii legate de tragedia aeriană este fratele geamăn al fostului preşedinte, Jaroslaw, care continuă să susţină că prăbuşirea avionului în oraşul rusesc vestic Smolensk a fost o conspiraţie între Rusia şi guvernul lui Donald Tusk, orientat spre Occident.

Jaroslaw Kaczynski şi susţinătorii săi au declarat că dovezile descoperite arată “aproape cu siguranţă” faptul că avionul preşedintelui s-ar fi dezmembrat în bucăţi în aer în urma unui atac care a avut loc în timp ce se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Smolensk. Totuşi, până acum, astfel de dovezi nu au fost făcute publice.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, un susţinător al acestor teorii conspiraţioniste, se află printre numeroşii politicieni de dreapta care cer ca fostul premier Donald Tusk să fie judecat - în ciuda unei lipse totale de dovezi că acesta, în prezent preşedintele Consiliului European, a avut de a face oricum cu tragedia aeriană.

Tusk este singurul oficial înalt care a scăpat viu după fatidica dată de 10 aprilie 2010 - şi a cărui carieră politică a luat avânt vertiginos în lipsa concurenţei îngropate la Smolensk. Conspiraţioniştii îl acuză pe Tusk că a acceptat ca investigaţiile să fie conduse exclusiv de Moscova - deşi serviciile de informaţii ale Poloniei ar fi trebuit să restricţioneze imediat accesul la faţa locului. Tusk, pe de altă parte, a permis agenţilor Moscovei să închidă perimetrul şi să confişte toate telefoanele celulare şi laptopurile victimelor implicate în tragedie. Există întrebări legate de tragedie, care au rămas fără răspuns după şase ani.

1. Tusk a permis anchete mixte, formate din agenţii polonezi şi ruşi, în ciuda unui acord bilateral semnat în 1993.

2. Tusk nu a permis o anchetă internaţională a incidentului, deşi cazul este încă unic în istoria consemnată a omenirii.

3. Partea rusă şi-a permis să autopsieze cadavrele, deşi anunţase că nu o va face fără consimţământul familiilor.

4. Telefoanele celulare şi laptopurile de serviciu ale guvernului polonez, purtând informaţii NATO secrete, au fost confiscate de agenţii ruşi şi returnate la o săptămână după tragedie.

5. Un film făcut de amatorul Andrey Mendyi imediat după tragedie arată oameni neidentificaţi vorbind rusă şi poloneză la faţa locului, iar pe coloana sonoră se aud împuşcături.

6. Rusia a confiscat aparatele de filmat ale jurnaliştilor polonezi care încercau să documenteze faptele la faţa locului.

7. Avionul, de fabricaţie rusă, fusese în service în Rusia cu două luni înainte.

8. Probleme legate de convoiul lui Jaroslaw Kaczynski - care a ajuns cu o oră înainte în oraşul Vitebsk din apropiere, dar a fost întârziat după intrarea în Rusia, parcurgând 60 km în 2,5 ore. Convoiul lui Tusk, pe de altă parte, l-a depăşit pe cel al lui Kaczynski la Vitebsk, ajungând primul.

9. Versiunea oficială - potrivit căreia avionul s-a lovit de un mesteacăn - contrazice flagrant legile fizicii, iar aria de răspândire a fragmentelor sugerează o explozie.

Polonia marchează prima comemorare a accidentului aviatic

Duminică, preşedintele Jaroslaw Kaczynski, premierul Beata Szydlo, alţi oficiali guvernamentali şi familiile victimelor, precum şi sute de rezidenţi din Varşovia au participat la ceremonii de depuneri de coroane la mormintele şi memorialele ridicate în cinstea victimelor.

Demnitarii polonezi au zburat în 2010 în Rusia pentru a participa la o ceremonie de comemorare a ofiţerilor polonezi ucişi în pădurea Katyn şi în alte locuri de către poliţia secretă sovietică în 1940. Kremlinul a refuzat să recunoască responsabilitatea pentru crimele în masă, subiectul fiind strict interzis sub guvernele poloneze patronate de Moscova în perioada comunistă.

Partidul de dreapta Lege şi Justiţie (PiS) a declarat că va crea un nou subcomitet investigativ pentru a examina din nou incidentul. Şeful subcomitetului, Waclaw Berczynski, a reiterat teoria potrivit căreia avionul Tupolev 154 a explodat în aer, fără să ofere niciun fel de dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor