Teodorovici se "identifică" cu România. Cine-i critică "tezele" dă cu noroi în imaginea ţării

Eugen Teodorovici (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.04.2019

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a plâns, sâmbătă, că declaraţiile sale sunt scoase din context şi intepretate greşit, pretinzându-se lezat de faptul că prin acest tip de acţiuni se aruncă cu "noroi" asupra credibilităţii şi imaginii României.

În condiţiile în care o serie de declaraţii ale sale legate de migraţia forţei de muncă au ţinut "prima pagină" a presei, Teodorovici susţine că există o diferenţă între ce a spus şi ce s-a scris. Mai mult, cum sintagma "măsuri agresive" pe care a folosit-o a fost comentată, Teodorovici vine să spună că atunci când se gândeşte la interesul economic al României, "da, înţeleg să fiu şi agresiv."

"Ca oricare altcineva pentru ţara sa. Dar, în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor."

Reamintim că Teodorovici este ministrul care a stârnit uluire acum câteva luni vorbind despre "oportunitatea" limitării dreptului de muncă al românilor în UE.

"Unii politicieni găsesc chiar într-un eveniment european, serios şi decent care, dacă nu prea atractiv pentru iubitorii de ştiri senzaţionale şi scandal, o bună ocazie să mai arunce cu ceva noroi ... şi nu mă refer la mine acum, ci mă refer la noroiul pe care-l aruncă, a nu ştiu câta oară, asupra credibilităţii şi imaginii României.

Imediat după încheierea reuniunii Consiliului miniştrilor de finanţe ai ţărilor din statele Uniunii Europene - ECOFIN, pe care am avut onoarea şi plăcerea să o organizăm pentru prima dată la Bucureşti în contextul Preşedinţiei Consiliului UE, nu au întârziat să apară critici la adresa declaraţiilor mele cu privire la un fenomen social cu cauze şi mai ales cu efecte economice importante. Nu întâmplător am ales să includem pe agenda ECOFIN problematica migraţiei forţei de muncă în interiorul Uniunii Europene, din ţările din estul şi sud-estul Europei către ţările mai dezvoltate.

Pentru toţi cei care ar fi binevoit să citească cu atenţie ştirea respectivă, ar fi fost evidentă diferenţa dintre ceea ce am spus şi ce s-a scris. (...)

Migraţia forţei de muncă este însă un subiect care generează discuţii şi polemici aprinse prin prisma faptului că duce la efecte economice pozitive în ţările care primesc forţa de muncă şi negative în ţările care o pierd. Şi din acest punct de vedere, toţi cei care au participat la dezbaterea acestui subiect, au fost de acord că trebuie găsite soluţii pentru ca ţările furnizoare de forţă de muncă să poată contracara efectul economic negativ generat de migrarea forţei de muncă, fără însă a îngrădi în niciun fel niciunul dintre drepturile garantate tuturor cetăţenilor europeni – nicidecum, subliniez, al libertăţii de a munci oriunde în Europa.

Presupun că de această dată sintagma „măsuri agresive” a fost de natură să genereze interpretări. Dar când mă gândesc la interesul economic al României, da, înţeleg să fiu şi agresiv. Ca oricare altcineva pentru ţara sa. Dar, în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Mă întristează faptul că, făcând dovada unei competenţe profesionale limitate, cei care sunt incapabili să înţeleagă discuţiile în contextul lor, rămân tributari unor formulări conjuncturale şi nu înţeleg să preia şi să mediatizeze şi alte subiecte care au fost discutate şi care au legătura cu cel al migraţiei, cum ar fi cel al competitivităţii Europei în faţa concurenţei crescânde venită din partea Chinei şi a Statelor Unite. Iar aici, am accentuat pe necesitatea unităţii în abordare la nivel European, pentru a putea fi capabili noi, Europa unită, să facem faţă, în primul rând economic, concurenţei venită de peste ocean sau din zona Asiei.

Închei prin a afirma foarte clar, în speranţa că niciodată de acum în colo nu vor mai exista încercări de scoatere din context a afirmaţiilor mele, că sunt duşman declarat al îngrădirii de orice fel a oricăror drepturi ale românilor sau ale europenilor", scrie, pe Facebook, Teodorovici.

Reamintim că sâmbătă, în cadrul conferinţei de presă de la finalul reuniunii informale a ECOFIN, Teodorovici a ţinut să facă declaraţii pe tema mobilităţii selective în cadrul UE şi a susţinut că s-ar impune un pachet agresiv de măsuri.

„Ar trebui să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci, trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi. Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi, mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu, atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a mai spus Teodorovici, în conferinţa de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor