Interviu cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş (IV)
alte articole
Continuarea interviului cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş.
Reporterul: Publicul sustine ceea ce faceţi acum?
Teodor Mărieş: Nu. Opinia publică este dezinformată, nu cunoaşte toate aceste amănunte, publicul este chiar revoltat, a fost instigat mereu împotriva noastră..şi mulţi oficiali nu mai au curajul să îşi asume ceea ce eu afirm cu tărie: “Nu credeţi că sunt un om nebun, chiar vorbesc logic şi spun lucrurilor pe nume.” Le este frică să iasă în faţa opiniei publice şi să spună ce spun eu, şi preferă să se ascundă “Hai să tăiem la toţi, şi nu mai avem bătaie de cap. Ne rămân nişte bani anul acesta la buget.” [Dar] nu e aşa: 17-21 decembrie nu seamănă cu ce a fost după 22; daţi-ne o lege cu care să reparăm nelegiuirea pe care Legislativul a făcut-o în 20 şi de ani. Sunt de două ori vinovaţi: o dată că prin ordin politic au oprit cercetarea şi apoi le-au făcut o lege criminalilor şi i-au amestecat cu eroii.
R: Ce motiv ar avea să taie acum, brusc, toate indemnizaţiile?
TM: Acum, au un motiv cumva plauzibil: “criza ne aduce [în situaţia în care] să faceţi şi voi sacrificii”. Eu pot să înţeleg şi s-a întâmplat şi anul trecut să se ia un mic procent din acea indemnizaţie, aşa cum s-a luat de la salarii, dar de data asta cred că cineva, din aceeaşi gaşcă, aceeaşi caracatiţă a lui Iliescu, încearcă să ne “motiveze” să ieşim în stradă şi să fim folosiţi din nou. Acum câteva zile am văzut la televizor cum Gorbaciov era mare democrat. Dar nu am uitat că el era la putere în Rusia şi în timpul Revoluţiei, şi în timpul Mineriadelor, şi până a fost dat jos. Nu am uitat de tratatul dintre Iliescu şi Gorbaciov, nu am uitat de alt tratat al trădării românilor. Deci nu Gorbaciov trebuie să se erijeze în marele democrat în Rusia. Ori Gorbaciov a ieşit la rampă. Probabil şi Iliescu doreşte să creeze conjuctura ca în decembrie 2011 să iasă tot el la rampă. Există extrem de multe indicii în acest sens. Se folosesc de nemulţumirea oamenilor. Am probe.
Noi, Asociaţia 21 nu suntem folosiţi, noi ştim jocul. Există un plan în acest moment, făcut încă din vară, pentru a alimenta ieşirea oamenilor în stradă în noiembrie şi decembrie, şi de care Iliescu nu este străin.
R: Erau la începutul lunii decembrie în faţa Guvernului revoluţionari care strigau, printre altele, “Jos Băsescu”.
TM: Erau oamenii lui Iliescu. 120 de oameni aduşi de la Braşov, cu sarcini precise, şi cu omul lui Ion Iliescu – Dorin Lazăr Maior, preşedinte al unui fragment al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, unde Iliescu este preşedinte de onoare – care nu face nimic fără comanda lui Iliescu. Lucru recunoscut de el în faţa mea. Iliescu este preşedinte de onoare al acestui fragment al blocului. Vreau să specific acest lucru, pentru că marea masă a Blocului este de cealaltă parte şi sustine protestele. Dar un fragment din acest bloc este controlat de Iliescu. Bun, ca să aduc un argument, între deportaţi există unii care nu au fost deportaţi, între pensionarii de boală există unii care merită această pensie şi mulţi sunt falşi, între foştii deţinuţi politici sunt unii care sunt într-adevăr autentici deţinuţi politici şi sunt alţii care din păcate, şi nu îi condamn, au clacat în acea perioadă şi au devenit atunci sau după ieşirea din puşcărie informatori notorii; sunt cadre militare care şi-au făcut datoria şi în regimul asta şi celălalt şi poate unii dintre ei nu au avut nimic de a face cu arma ci cu tehnica, cercetarea şi care merită să îşi ia pensiile respective. Insă, între aceste cadre ale armatei, nu are importanţă că sunt generali, ofiţeri inferiori sau superiori, sau subofiţeri există şi criminali din decembrie. Între foştii veterani de război, sunt oamenii lui Dragnea care au venit pe tancurile sovietice cu Divizia Tudor Vladimirescu, cu Walter Roman, pentru a o apăra pe Ana Pauker, dar sunt şi extrem de mulţi ofiţeri români care au luptat şi pe frontul de est şi cel de vest şi merită gratitudine. Între studenţii de astăzi există mii sau zeci de mii cu diplome false şi alţii care şi-au rupt coatele [pentru a studia]. Toata societatea românească este amestecată într-un hal fără de hal, nu ştii unde-i valoarea şi unde-i non valoarea. Din păcate, într-o asemenea situaţie şi când sunt atât de mulţi, ai impresia că ei sunt oameni onorabili. Şi mă întorc din nou la Bârsan, pentru care chiar am fost certat de ziarişti şi intelectuali din America, Franţa, Belgia etc “Nu se poate Dorule să spui aşa ceva?” şi acum mă sună şi îşi ceară scuze. Nu sunt supărat pe ei pentru că nu au ştiut.
R: Cine ar putea să facă curăţenie în justiţia românească?
TM: Nu poţi să o faci onorabilă [justiţia] cu legile, cu structura şi profilul ei psihologic [de acum]. Trebuie curăţă cap coadă.Doar societatea civilă românească [poate face acest lucru], doar Legislativul românesc prin legi foarte precise, şi doar psihologii care să facă un profil celui care trebuie să ajungă magistrat. Societatea civilă ar trebui să fie conştientă, nu cumpărată pe bani mărunţi şi ar trebui să fie şi activă. Ceea ce, din păcate, datorită multitudinilor de probleme din viaţa fiecăruia, numai de activism civic nu îţi mai arde. Activismul civic duce la sacrificiu.
R: Mai este cineva care face activism civic, ca dumneavoastră, care să lupte pentru o idee, un ideal?
TM: Nu sunt eu îndreptăţit să spun dacă mai face cineva acest lucru. Eu fac asta de 22 de ani.
R: Cum ar putea fi făcută opinia publică să înţeleagă care este situaţia reală?
TM: Ca un astfel de interviu să ajungă la populaţie, pe un post naţional.
R: Aţi încercat să ajungeţi la vreun post de televiziune?
TM: Nu am încercat nici în celelalte două greve să îmi fac aliaţi. Au venit natural lângă o seamă de intelectuali din UE şi SUA, şi de pe alte continente. Nu i-am rugat pe niciunul, au venit natural. La OTV, când ajunge Mărieş, la celălalt fir este Cosma. Să va spun de câte ori m-a căutat Cosma după lansarea Partidului, cred că e inutil, şi cu ce insistente. Nu e prima dată când conducerea securisto-minerească din anii ’90 vine la mine; a venit Beja în urmă cu 3 sau 4 ani înainte de arestarea ziariştilor, eu nu aveam de unde să ştiu cum o să creeze acea diversiune şi a venit şi mi-a propus exact acelaşi scenariu; l-am expediat şi i-am spus “Romeo Beja nu e bine nici pentru tine nici pentru ţară, pentru mine absolut deloc, du-te acasă în vale şi vezi-ţi de treaba ta şi nu mai veni la mine cu chestiile astea”. După 3 săptămâni tot s-a încercat blocarea Pieţii şi le-a reuşit diversiunea cu ziariştii, dar nu la amploarea pe care au vrut-o. Şi atunci se urmărea acelaşi lucru, tot suspendarea [lui Băsescu].
Această caracatiţă începe să piardă din consistenţă, le-au murit oamenii, au îmbătrânit şi începe să simtă că scârţăie, şi Iliescu spune “Băi, până închid ochii trebuie să o menţin pentru că am nevoie de onoruri, nu pot să mor ca un câine aşa cum i-am omorât pe cei din decembrie 1989”.
R: Dar cum poate un om ca Iliescu să facă aceste lucruri? Nu îl apasă conştiinţa?
TM: Dacă luaţi toate faptele acestui om din ultimii 20 de ani nu cred că a avut nici o conştiinţă. Nici măcar când a fost forţat să vireze spre dreapta şi să accepte intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană nici atunci nu a făcut-o din conştiinţă. A făcut-o pentru că a primit sarcini şi a avut stăpâni mai puternici decât ceilalţi. Punct. Nu există conştiinţă. Un om care poate să distrugă, care poate să ucidă, nu are nici un fel de remuşcare în nicio clipă sau moment al vieţii lui ... poate doar atunci când nu îl visează pe Ceauşescu, că înţeleg că îl bântuie asta mai des. Nu e glumă, e o realitate de care se plânge el la el în casa.
R: La un eveniment recent la care au participat diverşi artişti, Iliescu, invitat, a ţinut o cuvântare lungă şi a primit aplauze îndelungate. Se pare că unii uită sau aleg să uite cine este Iliescu şi ce crime s-au comis la comanda lui.
TM: Din păcate, mulţi artişti au fost racolaţi de regimul comunist. Mulţi dintre ei. [Referitor la Sergiu Nicolaescu, referitor la] tot ce s-a întâmplat după 22 decembrie, i-am spus-o în direct la televizor, fiind prezenţi amândoi în acea emisiune, că el este omul care a fost în locurile în care s-a ucis cel mai groaznic în decembrie 1989, după 22 decembrie. A fost prezent şi la Otopeni, la Comitetul Central, şi pe şoseaua Otopeni, a ştiut tot ce s-a întâmplat în pădurea Băneasa, deci el este un criminal notoriu. Eu i-am spus-o în direct, faţă în faţă. Acesta este Sergiu Nicolaescu. “Acolo unde se moare eşti tu prezent tu Sergiule”. Asta rezultă din probe. I-am spus odată prin telefon, el fiind direct în televiziune, şi i-am spus-o anul acesta la emisiunea Naşul în direct. Nu a cârtit, nu a cârâit.
R: Dar Tribunalul Penal Internaţional (TPI) nu poate să judece criminalii regimului comunist?
TM: Este sesizat TPI de către noi, este sesizat de către vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, dar deocamdată nu am văzut nici o reacţie în acest an, deşi am nişte semne de acolo. Au materialul, este pregătit în România materialul care îi aşteaptă pentru a proba 5 milioane de crime, nu 2 milioane cum ne-a spus dl Oprea. Până acum ştiam de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului de vreo 2 milioane de români ucişi în timpul regimului; acum ştim de 5. Oare de ce?
R: Ce înseamnă, pentru România şi nu numai, să ne fie respectate drepturile omului?
TM: O politică legislativă, economică, monetară, onestă, făcută de lumea politică mondială pentru populaţiile pe care le reprezintă acolo unde le reprezintă. Populaţia trebuie să se trezească mai ales în asemenea zdruncinături financiare şi economice care se petrec în aceşti ani şi care nu sunt reale... e normal ca o buclă care a fost forţată pe un boom financiar pe bani tipăriţi, dar inexistenţi în produsul finit, duce la aceeaşi buclă care coboară mult sub linia normalului, aşa cum şi cealaltă a urcat mult peste linia normalului. Aşa cum s-a suferit în prima buclă, în care au fost furaţi extrem de mulţi oameni şi au beneficiat câteva vârfuri, de data aceasta, în bucla a doua sunt aceeaşi oameni care sunt jecmăniţi şi aceleaşi vârfuri care vor câştiga.