Teodor Mărieş anunţă că va continua greva foamei pentru ca soluţionarea problemelor revoluţionarilor să se facă corect şi cinstit
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat joi, la o conferinţă de presă, că va continua să stea în greva foamei pentru ca soluţionarea plăţii indemnizaţiilor de care beneficiază revoluţionarii să se facă în condiţii corecte şi cinstite.
Mărieş a respins ideea de a se anula plata indemnizaţiilor înainte de a se şti exact cine are sau nu calitatea de revoluţionar. El admite totuşi că au beneficiat de prevederile Legii recunoştinţei şi oameni care nu au fost revoluţionari, dar a spus că aceştia nu sunt numai din structurile asociaţiilor de revoluţionari, ci şi din fostele structuri ale statului comunist.
"Avem făcute contestaţii la comisia parlamentară împotriva lui Ion Iliescu, avem cereri privind ridicarea calităţii de revoluţionar a peste o sută de ofiţeri. Până acum s-a ridicat acest drept doar generalului Marin Oană. (...) În opinia mea, două-trei mii de militari ar trebui să plece din această lege. Armata a tras cu complicitate politică în manifestanţi în 1989", a afirmat Teodor Mărieş.
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 s-a arătat nemulţumit şi de faptul că în acest an echipele de jandarmi au intervenit asupra greviştilor din Piaţa Revoluţiei, când circa o sută de tineri cu pancarte pe care scria numele eroilor căzuţi au fost bruscaţi de forţele de ordine.
"Nu îmi aduc aminte ca până acum să iau o autorizaţie de comemorare. Acum un an, doi nu mi s-a întâmplat aşa ceva. (...) Sesizăm un comportament dictatorial. Ceea ce a făcut Jandarmeria anul acesta este de nota zero. Dacă trebuie să ne îndreptăm spre un stat poliţienesc, să se ştie că nu are adepţi în rândul Asociaţiei 21 Decembrie 1989", a mai spus Mărieş.
În cadrul conferinţei de presă, revoluţionarul a mai prezentat o serie de documente care ar demonstra faptul că Decretul 1168/2004 ar fi fals. El susţine că este vorba despre documente care ar fi fost fabricate în 2004 de către Guvernul Adrian Năstase şi preşedintele Ion Iliescu prin care s-ar fi atribuit în mod fals calitatea de revoluţionar unor persoane.
"În acest decret există persoane care nu au dosar complet în totalitate, sunt dosare care nu au fost verificate şi apar ca luptători de drept", a spus preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, care a enumerat numele unor foşti şefi în structurile statului, precum Gabriel Nagy, Mihai Darie, Emil C. Dumitrescu, Cornelia Ciubocan.