Tensiunile cyber se intensifica in randul armatelor americana si chineza

Rapoartele sustin ca fortele armate americane si chineze au inceput sa poarte un razboi tacut si tot mai intens pe Internet.
Pagina principala a motorului de cautare pe Internet Google. (The Epoch Times)
Epoch Times România
10.06.2008

Rapoartele sustin ca fortele armate americane si chineze au inceput sa poarte un razboi tacut si tot mai intens pe Internet.

Supravegherea si subterfugiul sunt practici vesnice. In Japonia antica, lorzii foloseau razboinici ninja pentru a desfasura misiuni periculoase de spionaj. Misiunile lor de supraveghere si asasinare au creat teama si haos in randul inamicilor lor.

In zilele mai recente ale Razboiului Rece, spionajul s-a extins la o scara fara precedent cand CIA si agentia britanica MI6 au purtat un razboi tacut impotriva agentilor KGB ai Uniunii Sovietice. Camerele foto, avioanele spion si microfoanele au fost cele mai performante unele folosite pentru monitorizare.

Astazi a inceput un nou razboi informational, de aceasta data pe Internet. China, cea mai populata natiune din lume, a inceput sa isi exercite dorinta digitala. Armata americana a raportat numeroase atacuri reusite asupra calculatoarelor Departamentului de Aparare, aceste atacuri provenind din China. In timp ce armata americana nu a declarat exact acest lucru, a indicat ca S.U.A. se afla aproape de intrarea intr-un razboi digital cu guvernul chinez, destul de asemanator cu razboiul supravegherii care a avut loc impotriva Rusiei in timpul erei Razboiului Rece.

Departamentul american al Apararii a raportat multiple atacuri in timpul anului trecut. Printre ele a fost o penetrare de sistem cu succes in iunie 2007 care a inchis retelele Securitatii Interne si posibil sa fi compromis date sensibile. Departamentul Securitatii Interne a luat urma atacurilor pana la Armata chineza de Eliberare a Poporului (PLA) si a dat vina pentru aceasta bresa pe standardele joase de securitate ale contractorului guvernamental Unisys. Unisys nu a fost totusi singura companie atacata — in primavara lui 2006 hackerii au obtinut acces la reteaua de calculatoare a Colegiului pentru Razboaie Navale si temporar au paralizat-o. Si de asemenea in iunie 2007, un alt atac a dus la obtinerea de acces la un sistem de emailuri al Pentagonului folosit de catre birourile secretarului american al apararii Robert Gates. Sistemul de emailuri a fost oprit si i s-au adus imbunatatiri.

Unele dintre aceste atacuri au fost probabil lansate de comunitatea de hackeri independenti din China. CNN, intr-o intalnire cu niste hackeri chinezi importanti, a discutat recent despre atacuri. Cativa hackeri au sustinut ca cunosc persoane din comunitatea chineza “subterara” de hackeri care au lansat atacuri reusite asupra Pentagonului. Mai interesant, hackerii au raportat ca guvernul chinez le-au trimis subventii pentru atacurile reusite. In timp ce guvernul chinez neaga puternic astfel de afirmatii, se pare ca, asa cum lorzii japonezi foloseau ninja in trecut, acesta foloseste astfel de legiuni de hackeri pentru a crea haos si pentru a fura informatii din retelele americane — pentru un anumit pret.

Intre timp, conform serviciului american de informatii, PLA isi construieste propria forta de hackeri de elita pentru a purta un cyber-razboi. Un raport al Pentagonului a publicat recent informatii ca Beijingul isi extinde prezenta militara din “dimensiunile terestre, aeriene si maritime in domeniile spatiului si cyber-spatiului.” Mai mult, raportul sustine ca “PLA a infiintat unitati de informare pentru a dezvolta virusi pentru a ataca sistemele si retele de calculatoare ale dusmanilor, si tactici si masuri pentru a proteja sistemele si retelele de calculatoare ale prietenilor.”

Ministerul chinez de externe si purtatorul sau de cuvant Gang Qin au respins aceste informatii si afirmatii, numindu-le paranoice si inselatoare.

Totusi, cei mai putin familiari cu eforturile militare ale Chinei pot nega faptul ca eforturile sale in cyber-razboi par in special active. Generalul Kevin Chilton, care conduce Comanda americana Strategica in Bellevue, Nebraska, a declarat: “Lucrul legat de China care iti ofera o mica pauza este faptul ca ei au scris public despre concentrarea lor in anumite zone — spatiu si cyber spatiu .. puteti intr-un fel sa conectati punctele.”

Guvernul este de asemenea foarte ingrijorat in legatura cu posibilele atacuri asupra infrastructurilor civile vulnerabile, precum centralele electrice si centralele pentru tratarea apei.

Intr-o declaratie oferita reporterilor, Chilton a indicat faptul ca in ciuda atitudinii Chinei de negare, tara intra intr-o campanie informationala digitala de tipul Razboiului Rece impotriva Statelor Unite. El sustine ca eforturile Chinei de a patrunde in retelele militare americane din care pot fura proiecte de arme, pot duce la monitorizarea deciziilor de comanda si monitorizarea starii de lupta a fortelor militare americane. El sustine: “Cu 20 de ani in urma ai fi angajat pe cineva sa mearga in miez de noapte cu o lanterna intre dintii lor pentru a deschide sertarul si pentru a fotografia dosarele. [Astazi] poti sa o faci din tara ta natala, oriunde ar fi ea.”

Generalul Chilton se teme de asemenea ca viitoarele atacuri s-ar putea concentra pe afectarea tuturor sistemelor militare, lasand fortele armate fara comunicatii. El ofera ca exemplu un astfel de atac impotriva guvernului estonian in primavara anului 2007, fiind inchise majoritatea retelelor guvernamentale estoniene. Generalul Chilton a subliniat: “Nu poti inchide complet sistemul dar il poti incetini. As considera acest lucru ca fiind un atac.”

Statele Unite nu sunt singurele care cred ca Beijingul isi arata musculatura de cyber-spion. Anglia a acuzat armata chineza ca a incercat direct sa se infiltreze in retelele britanice si sa fure informatii, incluzand informatii financiare personale. Anglia a trimis scrisori de avertizare catre diferite institutii financiare.

Pare sa fie imposibil ca civilii sa determine cand va incepe exact cyber-razboiul intre China si Statele Unite. Se pare, totusi, ca primele focuri au fost deja trase si rapoartele legate de cyber-atacuri se inmultesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor