Diaspora ameninţă că va cere dizolvarea Parlamentului dacă nu se aprobă votul prin corespondenţă

Românii din diaspora sunt pregătiţi să facă presiuni asupra autorităţilor din România pentru a rezolva problema votului prin corespondenţă şi a votului electronic, a declarat miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Daniel Ţecu, avertizând că va cere chiar dizolvarea Parlamentului.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)
Andrei Pricopie
13.08.2015

Românii din diaspora sunt pregătiţi să facă presiuni asupra autorităţilor din România pentru a rezolva problema votului prin corespondenţă şi a votului electronic, a declarat miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Daniel Ţecu, avertizând că va cere chiar dizolvarea Parlamentului.

"Am înţeles că va exista o sesiune extraordinară peste puţin timp. Dacă în perioada asta nu se va vota votul prin corespondenţă şi votul electronic, nu mai este posibil. De aceea, sunt pregătit să îi cer preşedintelui României dizolvarea Parlamentului, care nu a fost capabil să creeze o lege pentru românii din diaspora, în timp ce (parlamentarii - n.r.) au fost capabili şi au avut timp să îşi creeze legi pentru a-şi mări salariile şi pentru a-şi crea pensii pentru ei", a precizat Daniel Ţecu, citat de Mediafax.

Deşi la alegerile parlamentare din 2016 vor fi mai multe secţii de vot, ca urmare a noii legislaţii adoptate în acest domeniu, există totuşi "persoane care locuiesc în zone foarte depărtate de secţiile de vot şi e nevoie de o formă de vot care să poată înlesni şi votul lor".

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, preconizează o nouă trădare a parlamentarilor în problema votului prin corespondenţă.

"Văzând ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Parlamentul României în ceea ce ne priveşte, mă aştept la o altă trădare la fel de mare cum a fost aceea când nu a fost acceptată mărirea numărului de parlamentari. Parlamentari care reprezintă diaspora au fost în sală şi nu au votat această lege. A lipsit doar un singur vot şi acei parlamentari au stat cu mâinile în buzunar", a declarat Eugen Terteleac.

Şefa PNL, Alina Gorghiu, le-a cerut recent liderilor PSD să accepte ca pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, când se va discuta Codul Fiscal, să se ia în discuţie şi Legea votului prin corespondenţă.

"Atrag atenţia că, dacă nu reuşim în această sesiune extraordinară, va fi prea târziu în septembrie, intrăm în acel an dinaintea alegerilor parlamentare în care nu ai voie să mai modifici legislaţia electorală", a subliniat Alina Gorghiu.

Nu de mult, preşedintele Klaus Iohannis se plângea că, în ciuda insistenţelor sale, nu s-au făcut progrese în chestiunea votului prin corespondenţă pentru că nu există voinţă politică.

Pe de altă parte, chiar dacă vor beneficia de votul prin corespondenţă la parlamentarele din 2016, cei aproximativ 3 milioane de românii din străinătate nu vor putea alege decât 2 senatori şi 4 deputaţi, asta datorită noii legi a alegerilor parlamentare promovată atât de PNL, cât şi de PSD.

Vorbim de un număr disproporţionat de mic de aleşi, o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică: un deputat la 73.000 de locuitori.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor