Condiţiile lui Trump pentru Ucraina o vor ruina economic [Telegraph]

Donald Trump (David Dee Delgado / Getty Image)
Redacţia
17.02.2025

Termenii contractului cu Washingtonul care a ajuns pe biroul lui Volodimir Zelenski în urmă cu o săptămână echivalează cu o colonizare economică a Ucrainei de către SUA, în perpetuitate juridică. Acesta implică o serie de reparaţii care nu pot fi realizate, transmite Telegraph.

Documentul a provocat consternare şi panică la Kiev.

The Telegraph a obţinut un proiect al contractului pre-decizional, marcat „Privileged & Confidenţial” şi datat 7 februarie 2025. Acesta prevede că SUA şi Ucraina ar trebui să formeze un fond comun de investiţii pentru a se asigura că „părţile ostile din conflict nu beneficiază de reconstrucţia Ucrainei”.

Acordul acoperă „valoarea economică asociată cu resursele Ucrainei”, inclusiv „resursele minerale, resursele de petrol şi gaze, porturile, alte infrastructuri (după cum s-a convenit)”, lăsând neclar ce altceva ar putea fi cuprins. „Prezentul acord este guvernat de legislaţia New York-ului, fără a ţine seama de conflictul de principii juridice” dintre cele două ţări, se precizează în document.

SUA va primi 50% din veniturile recurente încasate de Ucraina din extracţia resurselor şi 50% din valoarea financiară a „tuturor licenţelor noi eliberate terţilor” pentru monetizarea viitoare a resurselor. Va exista „un drept de retenţie asupra acestor venituri” în favoarea SUA.

"Această clauză înseamnă 'mai întâi plăteşte-ne pe noi şi apoi hrăneşte-ţi copiii'", a declarat o sursă apropiată negocierilor pentru Telegraph.

Clauza stipulează că „pentru toate licenţele viitoare, Statele Unite vor avea un drept de preempţiune pentru achiziţionarea de minerale exportabile”. Washingtonul va beneficia de imunitate suverană şi va dobândi un control aproape total asupra celei mai mari părţi a economiei de materii prime şi resurse a Ucrainei. Fondul „va avea dreptul exclusiv de a stabili metoda, criteriile de selecţie, termenii şi condiţiile” tuturor licenţelor şi proiectelor viitoare.

Documentul pare să fi fost redactat de avocaţi privaţi, nu de departamentele de stat sau de comerţ ale SUA.

Preşedintele Zelenski a oferit SUA o participaţie directă la pământurile rare şi la mineralele critice ale Ucrainei în cadrul unei vizite la Trump Tower în septembrie, în speranţa de a facilita continuarea livrărilor de arme.

El a calculat că acest lucru ar conduce la stabilirea de operaţiuni pe teren de către companiile americane, creând un proces care l-ar descuraja pe Vladimir Putin să atace din nou.

Unele bazine miniere se află în apropierea liniei frontului din estul Ucrainei sau în zonele ocupate de Rusia. Zelenski a subliniat pericolul de a lăsa rezervele strategice de titan, tungsten, uraniu, grafit şi pământuri rare să cadă în mâinile Rusiei. „Dacă vorbim despre un acord, atunci să facem un acord, suntem pentru”, a spus el.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean probabil că nu se aştepta să fie confruntat cu termenii impuşi în mod normal statelor agresoare învinse în război. Aceştia sunt mai duri decât sancţiunile financiare impuse Germaniei şi Japoniei după înfrângerea lor în 1945. Ambele ţări au fost, în cele din urmă, beneficiare nete de fonduri din partea aliaţilor victorioşi.

Dacă acest proiect ar fi acceptat, cererile lui Trump ar reprezenta o parte mai mare din PIB-ul ucrainean decât despăgubirile impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles, reduse ulterior la Conferinţa de la Londra din 1921 şi prin Planul Dawes din 1924, notează Telegraph.

În acelaşi timp, el pare dispus să lase Rusia să scape complet de răspundere.

Donald Trump a declarat pentru Fox News că Ucraina a fost „în esenţă de acord” să predea 500 de miliarde USD. „Au terenuri extrem de valoroase în ceea ce priveşte pământurile rare, în ceea ce priveşte petrolul şi gazele, în ceea ce priveşte alte lucruri”, a spus el.

Acesta a avertizat că Ucraina îi va fi dată lui Putin pe tavă dacă va respinge termenii. „S-ar putea să facă o înţelegere. S-ar putea să nu facă o înţelegere. S-ar putea să fie ruşi într-o zi, sau s-ar putea să nu fie ruşi într-o zi. Dar vreau aceşti bani înapoi”, a spus Trump.

Preşedintele american a mai declarat că Statele Unite au cheltuit până acum 300 de miliarde de dolari pentru război, adăugând că ar fi o „prostie” să dea mai mult.

Cu toate acestea, cele cinci pachete convenite de Congres totalizează 175 de miliarde USD, din care 70 de miliarde USD au fost cheltuite în SUA pentru producţia de arme. O parte din această sumă este sub formă de subvenţii umanitare, dar o mare parte din ea reprezintă bani pentru împrumuturi care oricum trebuie rambursaţi.

Senatorul republican Lindsey Graham a sugerat la Conferinţa de securitate de la München de la sfârşitul săptămânii că cererea lui Trump a fost o manevră inteligentă pentru a consolida sprijinul popular în scădere pentru cauza ucraineană. „Se poate adresa poporului american şi să spună: 'Ucraina nu este o povară, este un beneficiu'”, a spus el.

Graham le-a spus europenilor să susţină cu tărie această idee, deoarece ea obligă Washingtonul să apere o viitoare înţelegere. „Dacă semnăm acest acord privind mineralele, Putin este terminat, pentru că Trump va apăra înţelegerea”, a adăugat senatorul.

Oficialii ucraineni au trebuit să meargă pe vârfuri pe acest teren minat la forumul de la München, încercând să zâmbească amabil şi să vorbească despre speranţele unui acord privind resursele, pledând în acelaşi timp pentru faptul că textul actual încalcă legislaţia ucraineană şi trebuie reformulat.

Discuţiile despre bogăţia de resurse a Ucrainei au devenit suprarealiste. Se vehiculează o cifră de 26 de mii de miliarde USD pentru rezervele combinate de minerale şi hidrocarburi. Sumele sunt de domeniul fantasticului.

Ucraina are probabil cel mai mare bazin de litiu din Europa. Însă preţul litiului s-a prăbuşit cu 88% de la spargerea bulei în 2022. Rezerve mari sunt descoperite peste tot în lume. Caldera McDermitt din Nevada este considerată a fi cel mai mare zăcământ de litiu de pe planetă, cu 40 de milioane de tone, suficient pentru a catapulta SUA înaintea Chinei.

Proiectul Thacker Pass va fi operaţional până anul viitor. Valoarea litiului se află în industriile de prelucrare şi în cele din aval. Depozitele de roci neprocesate din Ucraina sunt aproape inutile pentru SUA.

Pământurile rare ale Ucrainei au o istorie similară. Acestea nu sunt rare. Companiile miniere din SUA au abandonat această activitate în anii 1990, deoarece marjele de profit erau atunci prea mici. Guvernul SUA a adormit la volan şi a lăsat să se întâmple acest lucru, trezindu-se să descopere că Beijingul a dobândit o putere strategică asupra aprovizionării cu elemente critice necesare pentru armele de înaltă tehnologie şi avansate. Această problemă este în curs de rezolvare.

Ucraina are cobalt, dar majoritatea bateriilor EV folosesc acum fosfat feros de litiu şi nu mai au nevoie de cobalt. În plus, bateriile pe bază de ioni de sodiu şi sulf vor limita creşterea viitoare a cererii de litiu. La fel se va întâmpla şi cu reciclarea. Povestea lipsei de minerale este exagerată.

În ceea ce priveşte gazele de şist din Ucraina, a) o parte din zăcământul Yuzivska se află sub controlul lui Putin şi b) rezervele din Carpaţii Occidentali se află într-o geologie complexă, cu costuri de foraj ridicate, ceea ce a determinat Chevron să se retragă, la fel cum a făcut în Polonia. Ucraina are un potenţial mai mare ca exportator de electricitate către Europa din surse regenerabile şi din expansiunea nucleară, dar nu asta este ceea ce îl preocupă pe Donald Trump.

Ucraina nu poate îndeplini cererea sa de 500 de miliarde USD într-un interval de timp semnificativ, lăsând la o parte chestiunea mai amplă a faptului că nu este onorabil să tratezi o naţiune victimă în acest mod după ce aceasta a ţinut linia de luptă pentru democraţiile liberale cu sacrificii enorme timp de trei ani. Cine are cu adevărat o datorie faţă de cine, ne putem întreba?

În comerţul autentic, cealaltă parte poate, de obicei, să renunţe. Cererea lui Trump este o constrângere cu un pumn de fier din partea unei puteri neoimperiale împotriva unei naţiuni mai slabe, cu spatele la zid, şi totul pentru mărfuri care există în principal în mintea lui Trump.

Zelenski trebuie acum să aleagă între ocupaţia militară a Ucrainei de către Putin şi colonizarea economică a Ucrainei de către propriul său aşa-zis aliat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor