Tehnologie de ultimă generaţie reconstruieşte faţa unei mumii de acum 2.000 de ani (video)
alte articole
Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au restaurat capul mumificat al unei tinere din Egiptul antic care a murit la vârsta de 18 ani, cu 20 de secole în urmă.
Pentru a reconstrui faţa mumiei, experţii au efectuat tomografii computerizate şi 140 ore de imprimare 3D. "Am combinat cercetarea medicală cu ştiinţa medico-legală, cu egiptologia şi arta, pentru a o readuce în viaţă", explică echipa pe website-ul proiectului.
Pe baza structurii osoase, inclusiv dimensiunea şi unghiul mandibulei, structura cerului gurii şi forma orbitelor, cercetătorii au fost în măsură să determine sexul mumiei: a aparţinut unei femei cu poziţie socială înaltă, care a murit între 18 şi 25 de ani şi care, în timpul vieţii sale scurte a suferit de carii şi anemie.
În mod specific, prezenţa de plasturi pe craniu, aplicaţi în locurile în care osul s-a redus, indică faptul că era anemică iar cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi cauzat de paraziţii malariei sau de paraziţi intestinali, cum ar fi teniile.
Mai mult decât atât, prezenţa cariilor în craniul antic sugerează că această femeie este posibil să fi trăit după 331 î.Hr., când zahărul a fost introdus ca urmare a cuceririi Egiptului de către Alexandru, conform detaliilor experţilor. Cu toate acestea, ei spun că mierea, de asemenea, ar fi putut cauza această afecţiune. Aşadar, mumia s-ar putea să dateze din 1500 î.Hr.
Cum numele său real a fost pierdut cu mult timp în urmă, echipa a decis să o numească "Meritamón", care se traduce prin "iubită de zeul Amun". "Anterior se credea că din cauza bandajelor craniul ar putea fi deteriorat în interior şi că eliminarea acestora ar putea provoca pagube serioase. Cu toate acestea, scanările CT au relevat că nu era acesta cazul, craniul fiind găsit într-o stare extraordinar de bună", specifică oamenii de ştiinţă.
Un obiect de studiu
Autorul principal al proiectului, Varsha Pilbrow, explică faptul că ideea de a realiza această reconstrucţie este de "a lua relicva şi, într-un sens, de a o aduce înapoi la viaţă prin utilizarea tuturor noilor tehnologii". "Astfel, poate deveni mult mai mult decât un obiect fascinant pentru a fi pus într-o expoziţie", a adăugat el.
În acest moment, echipa lucrează pentru a determina ce mânca "Meritamón" şi unde a trăit. Acest lucru este investigat prin intermediul atomilor de carbon şi azot din ţesut şi datarea cu radiocarbon.
Surse: University of Melbourne