Taxa de mediu o va înlocui pe cea de primă înmatriculare

Taxa de mediu, raportată la gradul de poluare al unui autovehicul, va înlocui celebra taxă auto care ar trebui aplicată din nou de la 1 ianuarie 2013. Măsura va fi luată la prima şedinţă de Guvern din anul viitor, a anunţat premierul Victor Ponta.
Maşini pe o stradă în centrul Bucureştiului (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
28.12.2012

Taxa de mediu, raportată la gradul de poluare al unui autovehicul, va înlocui celebra taxă auto care ar trebui aplicată din nou de la 1 ianuarie 2013. Măsura va fi luată la prima şedinţă de Guvern din anul viitor, a anunţat premierul Victor Ponta.

"A fost suspendatã taxa până la 31 decembrie, iar pe 3 ianuarie - practic pe 1 şi pe 2 bănuiesc că nu înmatriculează nimeni nicio maşină - pe 3 ianuarie doamna Plumb îmi aduce noua formă a taxei, care nu e o taxă de primă înmatriculare, ci taxă de mediu care se referă în principal la modul în care o maşină, un autoturism, poluează sau nu; o taxă de mediu exact în sensul a ceea ce discutasem cu Comisia Europeană. Partea proastă este însă că anul acesta, 2012, iar s-au dublat înmatriculările de maşini poluante aduse din străinătate, ceea ce nu e totuşi ideea pentru care facem o taxă de mediu", a afirmat Ponta, la RTV.

Premierul i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, să prezinte Guvernului o informare pe tema taxei auto în prima sau a doua şedinţă de Guvern de anul viitor, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea.

"Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului să vină în prima sau a doua şedinţă de guvern din 2013 cu o informare şi o propunere pentru subiectul ăsta. A fost atins subiectul astăzi, nu s-a luat nicio decizie", a declarat Dragnea, la sfârşitul şedinţei de joi a Guvernului.

Taxa de primă vânzare auto a fost introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011 şi trebuia aplicată la prima transcriere a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În ianuarie 2012, în urma protestelor cetăţenilor, s-a decis ca taxa să fie suspendată pentru un an, până la 1 ianuarie 2013.

Prin introducerea unei taxe de mediu pentru maşinile poluante se încurajează achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor