Tăriceanu, supărat pe Guvern: "Îmi rezerv posibilitatea de a contesta la CCR"

Cunoscut opozant al "imixtiunii" justiţiei în treburile Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu consideră acum de neacceptat modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală prin OUG şi-şi anunţă intenţia de se adresa CCR.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.05.2016

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va încerca să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa prin care Guvernul a modificat circa 150 de articole din Codul Penal.

”Am văzut, din păcate, în spaţiul public puţine voci, puţine opinii care să critice OUG-ul Guvernului prin care se modifică Codurile Penale. Din experienţa mea de prim-ministru şi de parlamentar nu credeam că actualul Guvern va lua o astfel de decizie. Dacă eram noi într-o astfel de situaţie probabil că trezeam împotriva noastră un adevărat val de indignare", a declarat Tăriceanu, anunţând că îşi "rezervă posibilitatea" de a contesta la Curtea Constituţională pe acest subiect.

"Modificările referitoare la (...) probleme care ţin de fundamentul democraţiei, drepturile şi libertăţile individului nu pot fi făcute prin ordonanţă de urgenţă, de aceea îmi rezerv posibilitatea de a sesiza CCR şi am dat astăzi în lucru departamentului legislativ să studieze această chestiune şi să pregătească, dacă avem baza juridică, să sesizăm Curtea", a adăugat şeful Senatului.

Reamintim ca Guvernul a procedat la modificarea legislaţiei penale (Codul Penal şi Codul de Procedură Penală), printr-o ordonanţă de urgenţă ţinută cu stricteţe "la secret”. Cabinetul Cioloş şi-a explicat demersul susţinând că trebuie să pună de acord cele două Coduri cu o serie de decizii CCR şi să implementeze o serie de decizii europene.

Potrivit APADOR-CH - printre primii care au criticat decizia Guvernului de a modifica cele două coduri prin OUG - deşi este rezonabilă o intervenţie legislativă de urgenţă în privinţa punerii de acord a codurilor cu deciziile CCR şi pentru implementarea unor directive europene pentru care procedura de infringement este iminentă, în condiţiile în care Parlamentul nu poate sau nu doreşte să-şi exercite funcţia de legiuitor, trebuie remarcat că printre numeroasele modificări ale Codului de Procedură Penală au fost "strecurate” şi unele texte pentru care nu se poate justifica nici necesitatea corelării cu deciziile Curţii Constituţionale şi nici necesitatea implementării urgente a unor directive.

Mai mult, unele modificări afectează drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la viaţă privată şi dreptul la un proces echitabil, arată APADOR-CH, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Una dintre acestea este modificarea art. 153 din Codul de Procedură Penală, constând în eliminarea filtrului judecătoresc, ce era prevăzut, şi în abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviinţarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost cerută în nicio decizie a Curţii Constituţionale şi nici prin vreo directivă europeană ce trebuie implementată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor