Tăriceanu: Guvernul a dat pe şest OUG privind codurile penale. Este un derapaj foarte grav, inacceptabil

Guvernul Cioloş a profitat de campania electorală şi a adoptat pe "şest" OUG prin care modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, însă Parlamentul trebuie să sancţioneze în mod exemplar acest derapaj, este de părere al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
22.05.2016

Decizia Guvernului Cioloş de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală este pur şi simplu inacceptabilă în viziunea preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care susţine că discuţia despre o eventuală moţiune de cenzură ar putea fi reluată după alegerile locale.

"Ceea ce a făcut în momentul de faţă însă acest Guvern este inacceptabil şi încercaţi să vă imaginaţi ce s-ar fi întâmplat dacă un guvern politic ar fi adoptat modificările la cele două coduri prin OUG - ce plânsete, ce strigăte, ce vaite am fi înregistrat, ce acuze nimicitoare. Văd că actualul guvern, după ce a pregătit pe şest aceste modificări, nu are niciun fel de problemă şi mai mult văd că există şi susţinători.

Eu cred că într-o democraţie, dacă aceste chestiuni care vizează lucruri fundamentale ale democraţiei în care dorim să trăim, şi anume drepturile şi libertăţile individuale, sunt modificate pe şest printr-o OUG fără o dezbatere publică, este un derapaj foarte grav pe care eu nu sunt dispus să-l tolerez. (...)

Părerea mea este că în această situaţie Parlamentul ar trebui să adopte o atitudine exemplară de sancţionare a Executivului prin respingerea OUG fără niciun fel de dezbatere pentru a arăta că acest chestiuni sunt obligatoriu subiectul unor dezbateri în Parlament, subiectul unor dezbateri democratice, aceasta este calea, corectă, normală prin care să fie adoptate modificările la cele două Coduri", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

În context, preşedintele Senatului a precizat că discuţiile privind o eventuală moţiune de cenzură împotriva Executivului ar putea fi reluate după alegerile locale.

"Au fost multe motive în ultima perioadă de sancţionare a Guvernului de adoptare a unei moţiuni de cenzură. Stăm să ne gândim foarte serios. Suntem în perioada campaniei electorale şi cred că acesta este şi motivul pentru care Guvernul a profitat de o perioadă relativă de acalmie pentru a da pe şest ordonanţa (...) S-ar putea să fie reluată şi mai devreme (discuţia - n.r.), în luna iunie după încheierea campaniei", a adăugat Tăriceanu.

Întrebat cum comentează declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit cărora atât el, cât şi fostul premier Victor Ponta, au "nesimţirea de a ţipa degeaba" pe tema OUG date de Guvern, în condiţiile în care Parlamentul nu şi-a exercitat rolul constituţional de a pune legile în acord cu deciziile CCR, Tăriceanu a explicat că actul normativ adoptat cuprinde nu mai puţin de 140 de modificări, "cu mult mai mult" decât articolele care au fost declarate neconstituţionale de Curte.

"Nu am să intru în dialog cu fostul preşedinte. (...) OUG cuprinde nu mai puţin de 140 de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală, cu mult mai multe decât cele care au fost declarate neconstituţionale de CCR. Parlamentul a plecat pe drumul legal, Senatul a adoptat modificările care erau cerute de CCR.

Anul trecut, în momentul în care ele au trebuit să fie votate în continuare de Camera Deputaţilor, un cor pe care îl vedem permanent, dar care acum este extrem de tăcut, a început să vocifereze şi să acuze Parlamentul că prin modificările la cele două coduri va anihila cele mai importante pârghii ale luptei împotriva corupţiei. În faţa acestei atitudini care a proliferat atunci într-o manieră incorectă, foarte mulţi parlamentari au hotărât să nu mai voteze aceste modificări pentru ca să nu poată fi acuzaţi că ar submina eforturile de combatere a corupţiei", a declarat Tăriceanu.

Într-o nouă postare pe contul său de Facebook - intitulată "Nesimţirea de a ţipa degeaba" - fostul preşedinte Traian Băsescu i-a criticat pe politicienii care au sărit ca arşi atunci când Guvernul Cioloş a fost nevoit să modifice prin ordonanţă de urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

"Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă făcînd modificări importante în Codul de Procedură Penală şi în Codul Penal. Imediat, Victor Viorel Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi alţi parlamentari au sărit ca arşi acuzînd Guvernul de abuz. Nu cred că este aşa. De mai bine de doi ani, trebuie modificate peste 40 de articole din cele două coduri, urmare a deciziilor CCR.

În tot acest timp, Parlamentul nu şi-a găsit timp să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale de a pune legile în acord cu deciziile CCR, mai ales că trebuia respectat şi termenul legal ca modificările să se facă în 45 zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Şi atunci cum puteţi spune că a făcut Guvernul un abuz, cînd, de fapt, voi, parlamentarii, aţi făcut un abuz, nefăcînd la timp modificările legislative şi astfel nerespectînd legea? Tot aici intră fără drept de apel şi Nepotul lui Mihai Viteazul, zis şi Zorro", a declarat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor