Tăriceanu: La lansarea Partidului Liberal Reformator sunt aşteptaţi peste 20 de parlamentari

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Zece este numărul de parlamentari PNL care au părăsit până acum formaţiunea liberală în cele câteva zile de la Congresul de sâmbătă al partidului. Fostul preşedinte al liberalilor Călin Popescu Tăriceanu, iniţiatorul „transferului de trupe”, a anunţat, luni, la biroul de la Senat, că în această săptămâna va avea loc evenimentul de lansare a Partidului Liberal Reformator, adăugând că "probabil" peste 20 de parlamentari PNL se vor alătura noului partid, potrivit Mediafax.

"În această săptămână vom avea evenimentul de lansare a partidului, este Partidul Liberal Reformator", a declarat Tăriceanu, adăugând că evenimentul de lansare se va desfăşura joi sau vineri, în funcţie de programul de la Senat, respectiv de cât va dura sesiunea extraordinară dedicată ratificării Acordului dintre UE şi Republica Moldova.

"Dacă dezbaterile vor fi mai lungi, ori îl facem joi după-amiază, spre ora cinci, sau vineri dimineaţă", a explicat Tăriceanu.

Întrebat despre numărul parlamentarilor liberali care se vor alătura noului partid, Tăriceanu a replicat: "Sunt colegi care şi astăzi m-au sunat să îmi spună că doresc să se alăture şi bineînţeles că i-am invitat". Acesta a adăugat: "Probabil că sunt 20, dacă nu chiar peste".

Cei zece parlamentarii care şi-au dat demisia până acum şi sunt aşteptaţi de Tăriceanu sunt deputaţii Daniel Chiţoiu, Ion Cupă, Mirel Tâlos, Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă, Nicolae Alexandri şi Graţiela Gavrilescu. Majoritatea lor au susţinut că au luat această decizie din nemulţumire faţă de afilierea la PPE a partidului şi părăsirea ALDE, precum şi din cauza fuziunii cu PDL.

Întrebat cine i se va mai alătura în noul partid, Tăriceanu a confirmat că ar fi vorba despre Mihai Stănişoară, Daniel Barbu şi Sorin Ilieşiu. "Îi aştept pe fiecare să facă anunţul", a explicat acesta, adăugând că a început discuţiile privind dezvoltarea în teritoriu a formaţiunii.

Fostul premier a susţinut că "PNL continuă linia lui Crin Antonescu de a nu discuta nimic, decât atacuri la persoană, calificative la adresa unuia sau altuia, şi nimic legat de viaţa socială", iar acest lucru este "inexplicabil" şi contribuie la cota slabă în sondaje a acestui partid dar şi la gestul unor parlamentari de a pleca.

Tăriceanu, acuzat de trădare

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban i-a criticat luni pe "dezertori" şi a subliniat că aceştia sprijină practic candidatura lui Victor Ponta la prezidenţiale.

"Toţi cei care pleacă azi din PNL nu fac altceva decât să sprijine candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţie. PNL va ieşi întărit în urma acestor dezertări, PNL va ieşi mult mai coerent în bătălia pe care o va avea de dat împotriva lui Victor Ponta. Este foarte greu să intri în bătălie atâta timp cât ai oameni în partid care pot să treacă de partea duşmanului. Unii îşi caută protecţie — Chiţoiu, Silaghi (...) — alţii de fapt fug de justiţie. Alţii pleacă pur si simplu pentru că sunt rentieri ai PSD", a declarat Orban.

La rândul lui, fostul preşedintele al PNL, Crin Antonescu, a vorbit sâmbătă, la Congresul PNL, despre "lista trădătorilor, cumplit de lungă" din cadrul formaţiunii, "oameni care au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi".

"Nu vreau să număr trădătorii sau să adresez mulţumiri, nume cu nume. E şi lista trădătorilor, cumplit de lungă, evident cu cine, şi lista oamenilor care înţeleg ce înseamnă acest partid. Trădătorii iau ochii, sunt invitaţi prin emisiuni, se agită, promit, candidează, înfiinţează partid, ţin „vie flacăra liberalismului” (aluzie la Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). Celorlalţi, nedreptăţiţi, uneori chiar nu li se ştie nici numele, chiar printre noi. Dar, dragii mei, mesajul meu din capătul acestei aventuri de existenţă împreună este că numai cei din urmă, numai cei drepţi, numai aceia contează, că numai aceia există, pentru că cine trădează încetează să existe, când trădezi încetezi să mai exişti", a declarat Crin Antonescu în aplauzele delegaţilor din cadrul Congresului PNL.

Întrebat la cine făcea referire atunci când vorbea de trădători, în discursul susţinut în faţa delegaţilor, fostul preşedinte PNL a replicat: "Au primit tot de la acest partid, Chiţoiu, Radu Stroe, Norica Nicolai, oameni care au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi. Partidul nu a stat în ei niciodată, partidul a stat în oamenii care au dat mai mult decât au primit. Niciunul dintre cei care vor pleca, după ce îşi vor face numărul, nu va lăsa partidul mai slab, ci după părerea mea mai puternic, pentru că viaţa şi forţa unui partid nu ţine de numărul din adunături, ci ţine de voinţa şi de capacitatea, de caracterul oamenilor săi. Asta e o observaţie generală, e o observaţie de experienţă, n-are nimic de a face cu Norica Nicolai".

Deputatul PNL, Cristina Pocora, a catalogat iniţiativa lui Tăriceanu drept o "încercare disperată a lui Victor ‪‎Ponta‬ de a opri unificarea dreptei, proces care, prin rapiditatea şi seriozitatea sa, dă adevărate coşmaruri socialiştilor în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale".

"Aşa-zisa salvare a liberalismului nu se poate face sub umbrela socialistă, nu te poţi numi liberal dacă eşti condus de Victor Ponta!", a subliniat Pocora, care susţine că grupul lui Tăriceanu va fi asimilat în cele din urmă de PSD şi vor ajunge să răspundă de comenzile preşedintelui formaţiunii Victor Ponta.

Pocora susţine că a constatat "cu regret că domnul Tăriceanu, supus presiunilor venite din partea PSD, a reuşit să atragă în acest joc o serie de colegi din PNL şi să le ofere aşa-zisa şansă de a reveni la putere prin uşa din dos. Alăturarea acestor parlamentari demersului domnului Călin Popescu Tăriceanu, reprezintă o alegere greşită pentru că este evident că acest proiect este unul utopic, neconvingător şi lipsit de finalitate. Acest grup va fi asimilat în cele din urmă de PSD, nu există nicio îndoială că toţi cei care gravitează acum în jurul domnului Tăriceanu vor ajunge să răspundă şi ei comenzilor politice ale lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea".

Parcursul trădării lui Tăriceanu

La sfârşitul lunii februarie, atunci când liberalii în frunte cu Crin Antonescu au decis să-şi retragă miniştrii de la guvernare şi să iasă din USL, fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat demisia din partid şi planurile de a continua proiectul USL, în ciuda opţiunii majorităţii covârşitoare a colegilor săi. Apoi, Tăriceanu a anunţat că îşi va face propriul său partid liberal, Partidul Reformator Liberal, o formaţiune în care să se înscrie, eventual, cei nemulţumiţi de Crin şi a ieşit din PNL.

Drept răsplată pentru curajul său de a apăra proiectul USL, el a primit, la insistenţele premierului Victor Ponta, postul de preşedinte al Senatului, post ocupat anterior de Antonescu.

După o lună de zile, Tăriceanu îi transmitea o scrisoare deschisă liderului PNL de atunci, Crin Antonescu, în care anunţa că renunţă la acest demers şi va înfiinţa în schimb Platforma Economică Liberală.

Ulterior, Tăriceanu a anunţat că se întoarce în sânul formaţiunii motivând că "am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest". Crin Antonescu a denunţat atunci intenţia fostului său coleg Călin Popescu Tăriceanu de a se reînscrie în PNL, catalogându-l pe acesta drept „unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD”, lucru pe care îl consideră "nedemn" pentru fostul premier.

La 12 iunie, a urmat o altă decizie controversată a fostului premier, lansarea Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, despre care Tăriceanu susţinea că reprezintă un semnal de alarmă pentru derapajele pe care PNL le înregistrează în acest moment. La eveniment au participat, 14-15 parlamentari din cadrul PNL.

"PNL s-a angajat pe drumul unificării dreptei, pe un drum european şi acest lucru i-a dus la disperare pe competitori. Aşa că l-au înconjurat pe domnul Tăriceanu şi l-au prezentat public ca cel care doreşte să păstreze identitatea liberalismului. Afirm cu tărie că liberalismul nu a fost nicicând sub asediu şi nu va fi nici în perioada următoare. Liberalismul trebuie să trăiască în PNL, şi nu în braţele unei formaţiuni cvasipolitice hrănite de PSD", a declarat preşedintele liberalilor Klaus Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne