Protest la Ambasada SUA la Chişinău: "Noi suntem români"

Au venit cu drapele şi cărţi în limba română la Ambasada Statelor Unite de la Chişinău. Mai mulţi unionişti supăraţi pe declaraţiile lui James Pettit şi-au dat întâlnire în faţa Ambasadei pentru a scanda mesaje unioniste şi a cere demisia diplomatului.
Protestul unioniştilor la Ambasada SUA, Chişinău
Protestul unioniştilor la Ambasada SUA, Chişinău (Epoch Times România)

Mai mulţi unionişti de la Chişinău nu au trecut cu vederea recentele declaraţii ale Ambasadorului Statelor Unite la Chişinău, James Pettit şi au organizat marţi, 30 august, un protest în faţa Ambasadei SUA cerând reprezentanţei diplomatice demisia dacă ambasadorul refuză să ceară scuze pentru declaraţiile făcute.

“Poate ambasadorul nu cunoaşte istoria şi nu a auzit de pactul Ribbentrop-Molotov, care a rupt Basarabia de România. Haideţi să-i reamintim împreună”, se arată în mesajul lansat de către unionişti pe Facebook.

Adunaţi în faţa ambasadei, aceştia au scandat “Ruşine”, “Demisia” şi “Noi suntem români, noi suntem aici stăpâni”.

„Domnul ambasador a făcut o mare eroare afirmând că avem o istorie separată faţă de România. Vrem să ceară scuze sau să-şi prezinte demisia”, a declarat organizatorul protestului, Vitalie Lisnic.

„Domnul Pettit trebuia să facă o precizare, că nu este părerea lui personală şi nu este poziţia Departamentului de Stat al Statelor Unite. Avem suficienţi ambasadori trimişi de la Moscova care ne învaţă ce istorie avem, cine suntem şi care ar trebui să fie traseul nostru”, a afirmat alt protestatar.

În plus, „nu vrem să ajungem la cuvintele lui Paul Goma, care scria în refugiul său, „Am aşteptat să vină să ne salveze americanii de ruşi, dar americanii nu au mai venit”, a intervenit Vitalie Costiuc, care a venit la manifestaţie şi cu câteva cărţi pentru ambasadorul Statelor Unite.

„Am adus nişte cărţi în limba română, nu moldovenească, pentru domnul ambasador sperând că, citind aceste manuale, dânsul va înţelege care este istoria noastră adevărată”, a subliniat Costiuc.

La puţin timp, un reprezentant al Ambasadei SUA de la Chişinău a ieşit să discute cu protestatarii acceptând totodată şi cărţile oferite de către unionişti pentru Pettit.