Tărăboi în Senat. Tăriceanu nu vrea ca preşedintele Băsescu să participe la aniversarea Senatului

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a afirmat, miercuri, că nu l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu la evenimentele organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil.

„Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai despre tradiţia Senatului, ci şi despre rolul Senatului în perspectiva următorilor ani”, a menţionat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului şi-a expus opinia că Senatul va trebui să devină o cameră de reprezentare, mai degrabă, a regiunilor, cu atribuţii clare şi distincte faţă de Camera Deputaţilor.

„Cred în continuare, mai ales în cazul unei ţări ca România, în virtuţile sistemului bicameral. Din păcate, preşedintele României, în toată perioada mandatului său, nu a făcut decât cu multă determinare şi perseverenţă să decredibilizeze instituţia Parlamentului, aşa încât, în acest moment festiv, nu cred că prezenţa domniei sale este una oportună în aula în care vom sărbători acest eveniment”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Conflicte în şedinţa de plen a Senatului
Dumitru Oprea, liderul Grupului PDL din Senat, a protestat în şedinţa de plen, marţi, faţă de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a fost invitat la şedinţa solemnă şi la concertul de la Ateneu organizate de Senat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţare, acesta susţinând că numele preşedintelui ar fi fost tăiat de pe listă.

Oprea a susţinut că numele lui Băsescu ar fi fost tăiat cu pixul de pe lista invitaţilor. "Constatăm aici, preşedintele României, poziţia întâi, Traian Băsescu, tăiat şi 'preşedinte' şi 'Traian Băsescu' şi semnează cineva, ca şi cum ar fi şef de tarla. Nu ştiu a cui este semnătura, dar este regretabilă o astfel de listă", a precizat acesta.

Liderul grupului PDL din Senat a cerut ca plenul să dea un vot în legătură cu invitarea preşedintelui României la un eveniment atât de important precum aniversarea a 150 de ani de activitate a acestei instituţii.

Oprea a arătat că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu „confundă instituţia Senatului cu persoana sa” şi a arătat că acest vot este necesar pentru ca preşedintele Senatului că nu mai confunde „instituţia publică a Senatului cu una privată”.

„Insist, ca lider de grup, să supuneţi la vot. Regulamentul Senatului spune foarte clar că peste Biroul Permanent, peste preşedintele Senatului se află plenul Senatului. (...) Nu se poate, e nepermis. Intrăm în istoria nebunilor României, la 150 de ani, cel mai important om din stat să nu fie invitat fiindcă cineva a confiscat Senatul României”, a insistat Oprea.

După o pauză de consultări între senatorii grupurilor parlamentare, Dumitru Oprea a anunţat că s-a decis ca în cazul în care nu se va întruni cvorumul în şedinţa de plen a Senatului, să se convoace o şedinţă de Birou Permanent, pentru a se discuta această situaţie, în caz contrar grupul parlamentar PDL va părăsi sala de plen.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, Biroul Permanent a hotărât ca în ziua de marţi, 17 iunie, să aibă loc o şedinţă jubiliară, iar miercuri să se desfăşoare un concert la Ateneul Român.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne