Tanczos Barna: Deficitul bugetar este nesustenabil fără măsurile de corecţie

Vicepremierul Tanczos Barna a declarat joi că deficitul bugetar actual al României este nesustenabil în absenţa unor măsuri de corecţie.
„Deficitul de 9,3% cu care am încheiat anul trecut reprezintă o problemă serioasă. Timpul este limitat, iar contextul electoral intens din ultima perioadă a întârziat implementarea unor măsuri necesare. România şi-a asumat, prin mai multe documente, angajamente privind corecţii fiscal-bugetare. Atât Uniunea Europeană, cât şi agenţiile de rating cu care am discutat recent au transmis că soluţiile propuse până acum sunt insuficiente. De aceea am pregătit acest pachet de măsuri”, a explicat Barna, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a precizat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe primul pachet de măsuri destinat reducerii deficitului bugetar.
„Ne confruntăm cu o provocare majoră privind viitorul fiscal al ţării. Totuşi, aceasta poate deveni o oportunitate, dacă adoptăm decizii ferme şi aplicăm reforme reale pentru un stat mai eficient, mai aproape de cetăţean şi capabil să ofere servicii publice mai bune”, a subliniat vicepremierul.
Barna a menţionat că România a înregistrat progrese economice considerabile în ultimele decenii, reducând semnificativ decalajele faţă de alte state membre ale UE.
„Niciodată în istoria noastră nu am fost atât de bine poziţionaţi în regiune, atât în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor, cât şi alţi indicatori macroeconomici. Însă această creştere a venit la pachet cu dezechilibre care trebuie corectate”, a adăugat el.
Potrivit acestuia, menţinerea acestei traiectorii pozitive este posibilă doar printr-o gestionare rapidă a vulnerabilităţilor acumulate, în special a deficitelor gemene.
„Situaţia actuală este rezultatul ultimilor 10-12 ani, în care s-a pus o presiune uriaşă pe stabilitatea şi predictibilitatea economică a României. Datoria publică şi deficitul bugetar au crescut rapid şi trebuie corectate cât mai curând. Primele şase luni ale anului au fost marcate de provocări majore, interne şi externe – de la disputa comercială dintre SUA şi UE, până la încetinirea economică şi scăderea producţiei industriale în principalele economii europene”, a conchis Tanczos Barna.