Expert: Pachetul "Bolojan" era singura soluţie pentru a evita colapsul financiar complet al României

Expertul în fiscalitate Gabriel Biriş a explicat, joi, că pachetul de măsuri fiscale anunţat de premierul Ilie Bolojan a fost necesar pentru a salva România, care se află pe marginea prăpastiei.
"Zilele acestea am fost foarte activ în zona de intervenţii TV. Am acceptat toate invitaţiile pe care mi le-a permis agenda. Digi, Antena 3, Antena 1, Prima News, Euronews, Kanal D, B1 TV, TVR, în studio, pe zoom sau pe telefon. Principalul motiv pentru care am făcut acest efort a fost acela că am simţit nevoia să explic într-un mod cât mai echilibrat cu putinţă (dată fiind experienţa mea de peste 30 ani în domeniul consultanţei fiscale, dar şi al experienţei rezultate din implicarea mea constantă în ultimii 25 de ani în promovarea de politici fiscale care să ajute la construirea unui mediu de afaceri cât mai competitiv) că măsurile luate de Guvernul Bolojan în ultimele zile sunt – din păcate, singurul lucru care se putea face acum pentru a evita colapsul financiar complet al României noastre, anume downgrade şi blocarea fondurilor europene ca urmare a deficitul excesiv", a declarat Gabriel Biriş.
Expertul a admis că nu tot ce a spus a fost pe placul tuturor, dimpotrivă.
"Cu toţii vom avea de suferit în perioada următoare, unii mai mult, alţii mai puţin. Ştiu că suferim şi cei care nu am avut niciun beneficiu din dezmăţul bugetar din ultimii 3 ani, dezmăţ generat de guvernele Ciucă şi Ciolacu. Mulţi dintre noi ne-am văzut deja veniturile diminuate impozitele şi contribuţiile crescute în 2023, 2025 şi 2025. Acum vom suporta altele şi – deloc exclus că, dacă statul nu se va eficientiza rapid, vor urma şi alte asemenea măsuri", a menţionat Gabriel Biriş.
Pachetul "Bolojan" nu rezolvă însă problema de fond
"Sper ca Guvernul Bolojan să fie primul guvern care să lucreze pentru România şi nu doar clientela politică. Sper de asemenea ca, imediat după ce ajustările bugetare super-urgente din aceste zile, să începem să discutăm serios despre ce avem de făcut împreună pentru a reda atractivitatea României noastre pentru investitori. Fără investiţii semnificative directe, cu capital românesc sau străin, nu vom avea nicio şansă să ne redresăm.
Măsurile luate acum, oricât de dureroase, sunt complet insuficiente în anii ce vor urma, ani în care va trebui să reducem deficitul la 3% din PIB (2031), să investim (sper că inteligent) încă 3% PIB în apărare şi să asigurăm resurse pentru pensionarea 'decreţeilor' (încă aprox. 1,5 - 2% PIB). Ori, o asemenea ajustare nu poate fi făcută decât din creşterea PIB, nu pe consum prin infamul wageledgrowth al Profesorului Socol, ci prin creşterea producţiei interne de bunuri şi servicii, prin creşterea exporturilor şi scăderea consumului din import.
Nu prin alte creşteri de impozite, taxe şi contribuţii, ci prin măsuri ferme (încă neluate!) pentru reducerea imensei evaziuni şi lărgirea bazei (prin creşterea activităţii economice) la care le aplicăm (şi colectăm!). Nu va fi uşor, dimpotrivă! Dar putem reuşi, prin profesionalism, determinare, dar şi prin solidaritate!"