Instituţia în care românii au cea mai puţină încredere - SONDAJ INSCOP

Sociologul Remus Ştefureac a prezentat cel mai nou barometru INSCOP Research, realizat la comanda Informat.ro, care arată încrederea românilor în diferite instituţii.
Sondajul a fost realizat în perioada iunie-iulie 2025.
Şeful INSCOP prezintă principalale concluzii
Încrederea românilor în Armată şi Biserică se clasează pe primul loc.
La polul opus, instituţiile politice centrale – Guvernul, Parlamentul şi chiar Preşedinţia – suferă de o criză de legitimitate, determinată de neîncrederea profundă în clasa politică.
Poliţia şi BNR se menţin în zona mediană, fiind percepute drept funcţionale, dar nu imune la erodarea încrederii.
Primăriile se bucură de o percepţie favorabilă faţă de alte instituţii politice, semn că apropierea de cetăţean contează.
Presa, deşi esenţială în democraţie, rămâne marcată, la fel ca şi în alte ţări, de percepţii divizate între rolul de garant al informării şi suspiciunea de partizanat.
Polarizarea politică din societate este evidentă şi în ceea ce priveşte încrederea în instituţii, votanţii partidelor aflate la guvernare având încredere semnificativ mai mare în instituţii decât votanţii AUR, care manifestă o neîncredere cronică în toate instituţiile. Din acest punct de vedere, riscul de amplificare şi exploatare a diviziunilor sociale de către actori statali ostili devine unul major pentru România în următorii trei ani.
În funcţie de procente, clasamentul se prezintă astfel:
Armata, pe primul loc, este instituţia în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 63% declarând că au destul de multă şi foarte multă încredere în această instituţie.
Biserica, pe locul doi, cu un capital de încredere de 57.7%
Academia Română, pe locul 3, cu 46.8%.
Poliţia, pe locul patru, cu 43.2% încredere destul de multă şi foarte multă
Banca Naţională, pe locul cinci, cu 42.5%,
Primăria, pe locul şase, cu 38.9%
Preşedinţia, pe locul şapte, cu 34.8%.
Presa, pe locul opt, cu 26.9%,
Guvernul, pe locul nouă, cu 20.4% şi
Parlamentul, pe ultimul loc, cu 14.5%
Gradul de încredere în funcţie votanţi, educaţie, vârstă, mediul urban/rural:
Votanţii PSD şi PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu educaţie primară şi locuitorii din rural sunt categoriile care au cea mai mare încredere în Armată.
Au încredere în Biserică în special: votanţii AUR şi tinerii sub 30 de ani.
Academia Română se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere în rândul votanţilor PSD şi PNL, respectiv al angajaţilor la stat.
Votanţii PSD şi tinerii sub 30 de ani sunt categoriile care au cea mai mare încredere în Poliţie.
Au încredere în Banca Naţională a României în special: votanţii PNL şi USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, locuitorii din Bucureşti şi zona urbană mare.
Au încredere în Primărie mai ales votanţii PSD, PNL şi USR.
Votanţii PNL şi USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, locuitorii din Bucureşti şi zona urbană mare sunt categoriile care au cea mai mare încredere în Preşedinţie.
Presa se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere în rândul votanţilor PSD şi al persoanelor peste 60 de ani.
Au încredere în Guvern mai ales: votanţii PSD, PNL şi USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară şi angajaţii la stat.
Votanţii PSD, PNL şi USR, respectiv tinerii sub 30 de ani au încredere în Parlament într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei.