Un sat mayaş îngropat oferă perspective noi privind agricultura antică

Un sat mayaş antic îngropat în cenuşa vulcanică timp de secole a dezvăluit case, culturi şi grădini neobişnuit de bine păstrate.

Arheologii americani au excavat satul Ceren, descoperit în anii 1970 în El Salvador. Un vulcan a distrus satul cu peste 1 400 de ani în urmă, iar cenuşa vulcanică a conservat efectiv plantele în acea zonă tropicală.

"Ce înseamnă acest lucru pentru mine este că toate aceste plante din acest loc au fost conservate în pământ", a declarat autorul principal al studiului David Lentz, profesor la Universitatea din Cincinnati, într-un comunicat de presă.

"Nu numai că am găsit aceste plante foarte bine conservate, dar le-am găsit în locul în care oamenii le-au lăsat cu peste o mie de ani în urmă, iar asta este cu adevărat extraordinar."

Oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată informaţii despre bucătăria mayaşă, care includea o grădină plantată din abundenţă.

"Ne-am putut da seama ce legume au fost plantate în jurul caselor", a spus Lentz. "Acest lucru este fabulos, deoarece oamenii au dezbătut mult timp cum făceau mayaşii toate acestea. Acum avem un exemplu real. "

O altă descoperire a fost malanga, o plantă cultivată pentru tuberculi din clasa taro, despre care oamenii de ştiinţă nu ştiau că a fost cultivată de mayaşi. Echipa a descoperit şi iarbă care nu mai există în acea zonă şi o casă în care se aflau peste 70 de vase de ceramică.

În plus, ei au găsit un drum asfaltat numit "sacbe", pe care Lentz intenţionează să-l urmeze în viitor pentru a vedea dacă acesta conduce la alte descoperiri interesante.

"A fost complicat deoarece am găsit lucruri pe care nu le-am mai întâlnit înainte într-un sit mayaş", a spus Lentz. "Ele erau invizibile deoarece nu erau conservare."

"Ceren este considerată pe plan internaţional una dintre comorile lumii", a adăugat el.

"Ceea ce a fost găsit acolo ne oferă o idee reală în legătură cu modul în care erau lucrurile în trecut şi cum au fost ele modificate de oameni. Cred că ceea ce am descoperit acolo revoluţionează ideile noastre privind trecutul antic din Mezoamerica."

Constatările ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă agricultura mayaşă şi modul în care a trăit o populaţie atât de densă. Studiul va fi prezentat la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Arheologie din Honolulu, pe 3-7 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură