Tabara de creatie - scoala unde cu totii am vrea sa invatam (I)

Poate ca daca scoala nu ar fi diametral opusa vacantei, elevii nu ar mai absenta intr-o maniera atat de ingrijoratoare si ar fi mai putin exaltati cand sunt nevoiti sa nu faca ore. Ar putea exista, oare, un fel de proportie de aur, in care sa gasim un pic de “vacanta” in cadrul orelor de curs si un pic de “scoala” in timpul vacantelor?
Ionut si Andreea cu poneii de la Curte (Foto credit prin bunavointa Adorian Jucu, Club Cerino, Timisoara)
L.M.
17.08.2011

Poate ca daca scoala nu ar fi diametral opusa vacantei, elevii nu ar mai absenta intr-o maniera atat de ingrijoratoare si ar fi mai putin exaltati cand sunt nevoiti sa nu faca ore. Ar putea exista, oare, un fel de proportie de aur, in care sa gasim un pic de “vacanta” in cadrul orelor de curs si un pic de “scoala” in timpul vacantelor?

Formula ce mi-a fost dat s-o intalnesc ca fiind mai fericita in acest sens s-ar putea numi “tabara de creatie”. Conceptul e tot atat de nou ca si denumirea lui si cuprinde tot ceea ce se poate invata si in clasa, chiar cu mult mai mult, dar intr-un mediu si spatiu diferit, cu o formula de abordare diferita.

De exemplu: cati copii intre 9-15 ani credeti ca ar fi incantati sa-si “petreaca” o saptamana din vacanta lor invatand la istorie si engleza, din pura placere?

Cu greu ne putem imagina asa ceva ...

Dar, nu si daca, acea “lectie” de istorie, fie si despre Stefan cel Mare - ar fi derulata in timpul unor vizite la o manastire medievala in care copii ar fi incitati prin povestiri, chestionare, imagini si filme sa puna cap la cap pagina de istorie legata de acea manastire, sa invete sa danseze si sa se poarte ca in epoca respectiva, sa-si confectioneze chiar si costume medievale, ca apoi sa serbeze totul pe muzica medievala. Sa aiba, alternativ ore de calarie, de scaldat, drumetie si conversatie in limba engleza, totul intr-un context de munca de echipa, in care sunt ghidati sa fie ei creatorii si ei evaluatorii intregului proces, pe zile.

Aceasta tabara chiar exista. Mai bine zis a fost (caci s-a incheiat), si are si un nume: Let’s Discover Who We Are within a World Heritage Site (Voronet, Bucovina )- tabara pentru copii intre 10 si 14 ani. Nu, nu este ceva organizat oficial, de vreo scoala, muzeu sau om de afaceri, ci este creatia unui dascal dedicat. Cristina Pupaza, profesoara de engleza in Gura Humorului, (de aici si numele in engleza al taberei), este deja la a treia editie a unei tabere de vacanta si isi propune sa ofere copiilor nu numai engleza, ci si educatie. Educatie care are loc mereu in vietile noastre - parinti si copii, profesori si elevi, tineri si varstnici.

De ce? Pentru ca in tabara din Humor cu totii au adaugat ceva nou si bun la ceea ce stiau deja (sau credeau ca stiu): copiii sa se poarte mai bine unii cu altii, precum si cu parintii, iar parintii sa-si inteleaga copiii mai bine. Caci, da, a fost o tabara in care accesul parintilor nu a fost doar permis, ci chiar recomandat.

Au fost incantati copiii?

„Mi-a placut totul”, a declarat entuziasta Daria (10 ani), din Bacau. „Nu a fost ceva care sa nu-mi placa”.

„A fost frumos sa prefacem istoria”, a spus zambind Vanesa (13 ani) din Campulung Moldovenesc, desi la inceput i-a venit mai greu, fiind o fire mai inchisa.

„Am invatat sa-mi fac prieteni noi dar si costum”, a adaugat Ionut (10 ani) din Humor care a mai aflat ca istoria poate fi atat de frumoasa.

La scoala nu invatam prin activitati, aici invatam, jucandu-ne.

Andreea (11 ani, din Humor) a transpus libertatea gandirii intr-un produs creat de ea: a saptea palarie in continuarea celor 6 palarii ganditoare 1) ale lui Edward de Bono: „Am facut a saptea palarie argintie (folosind staniol), ca o oglinda in care poti sa-i vezi pe ceilalti in tine, si pe tine in ceilalti”.

Pentru Serban (15 ani, Bacau), pasionat de istorie a fost locul perfect: „Imi place istoria si am gasit istorie. Dar aici am imbinat de fapt toate lucrurile: invatatul, distractia, munca in echipa. La scoala nu invatam prin activitati, aici invatam jucandu-ne. E o tabara pentru toate varstele”.

Sarah (10 ani, Timisoara), „sufletul petrecerii”, a descoperit ca stia sa calareasca dar si ca „pot sa fiu un om mai bun”.

Nici parintii nu au fost mai putin incantati.

Tatal Vanesei cauta asa ceva. „Am incercat sa gasesc un program de vara pentru fata mea. Ceva care s-o rupa de orele lungi de langa calculator. In ziua de astazi copiii nu mai socializeaza. Ar trebui ca si Ministerul sa propuna acest gen de activitati. Militez mult pentru genul extra-scolar. Eventual sa se reduca din ore si sa se adauge activitati extrascolare care pot fi atat de necesare pentru descoperirea si incurajarea talentului copiilor.”

Mama Dariei, profesoara si ea, a fost bucuroasa de o idee a unei tabere “in care copii sa nu se piarda”.

Pentru Elena (mama lui Emi) a fost un “ loc familiar plus actiuni facute impreuna cu parintii. Un lucru rar, pentru ca, in general, copiii resping ideea de a fi impreuna cu parintii in tabere”.

1)“Cele sase palarii ganditoare” ( Six Thinking Hats ) – este o tehnica de invatare, comunicare si de stimulare a creativitatii care a intrat in manuale si in programele de MBA. Conceptul provine de la parintele conceptului gandirii laterale - (rezolvarea problemelor si a conflictelor prin abordarea din unghiuri diferite) -, psihologul maltez Edward de Bono.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor