Sute de mii de fermieri "faultaţi" de un soft Siveco-Teamnet
alte articole
Sute de mii de fermieri români vor fi afectaţi de întârzieri la plăţile din partea Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), ca urmare a funcţionării greoaie a unui soft realizat de un consorţiu SIVECO-Teamnet, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Softul realizat de consorţiul SIVECO-Teamnet s-a blocat. Lucrăm cu firmele, se fac teste în această perioadă", a declarat, pentru Hotnews, Irimescu, precizând că o serie de şefi din APIA vor fi schimbaţi din funcţie sau sancţionaţi.
Problemele sunt legate de avansurile la plata unică pe suprafaţă - SAPS 2015 - de 53 de euro la hectar, pe care fermierii români trebuie să o primească în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2015. Potrivit ministrului, la APIA au fost depuse 943.000 cereri de plată, în urma controalelor din teren fiind acceptate doar 700.000.
În sistemul electronic pentru procesarea cererilor de plată, s-a reuşit însă introducerea a numai 260.000 de cereri, din care, la finalul procesului au ajuns doar 13.500 de cereri până în acest moment, pe motiv că softul s-a blocat, arată sursa citată.
Potrivit digi24 care citează declaraţii ale reprezentanţilor Ministerului Agriculturii pe respectivul statul a cheltuit, începând cu 2008, aproape 50 de milioane de euro. Banii s-au folosit pentru extinderea şi modernizarea sistemului, dar blocajele au fost frecvente în tot acest timp.
Numit ministru în urmă cu o săptămână, Irimescu susţine că vina aparţine şefilor APIA, pe care îi acuză că au contractat prea târziu serviciile de realizare şi gestionare a softului, situaţie ce se va repercuta negativ asupra fermierilor, marea majoritate a acestora urmând să-şi primească avansurile abia în primăvara anului 2016, în loc de toamna lui 2015.
Ministrul a mai precizat că directorul general al APIA, Mihai Puţintei, ar fi fost indus în eroare de către subordonaţii săi referitor la situaţia modulului electronic de plată către fermieri.
Reamintim că numele Teamnet este legat de deputatul Sebastian Ghiţă, un apropiat al fostului premier Ponta iar cel de Siveco de Irina Socol, condamnată în primă intanţă la trei ani şi jumătate de închisoare, pentru evaziune fiscală, ambele firme fiind "abonate" la contracte cu statul.