Sute de imigranţi au traversat graniţa din Maroc spre Spania într-o singură zi

Paza de coastă spaniolă susţine că a salvat 600 de imigranţi care au traversat graniţa din Maroc într-un interval de 24 de ore. Printre imigranţii salvaţi s-au aflat 35 de copii şi un bebeluş.
Imigranţi traversează ilegal graniţa dintre Maroc şi Spania. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.08.2017

Imigranţii au ajuns în Spania cu ajutorul a 15 ambarcaţiuni, inclusiv bărci cu pedale şi un jet ski.

Mulţi dintre imigranţii sosiţi recent în Spania au încercat să ajungă în această ţară folosind bărci ieftine cu pedale pentru copii, fără motoare, ceea ce le-a permis să nu folosească reţelele de trafic de persoane.

În prima jumătate acestui an au ajuns în Spania de trei ori mai mulţi imigranţi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, conform datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Imigraţie (IOM).

În context, peste 11.000 de imigranţi au pătruns în Spania în prima jumătate a lui 2017, dintre care, 8.300 cu ambarcaţiuni.

Totuşi, în întregul an 2016, doar 13.246 de imigranţi au ajuns în Spania.

Mulţi dintre imigranţii care au preferat Spania provin din ţări vest-africane precum Senegal, Gambia, Guineea sau Coasta de Fildeş.

Joel Millman, purtător de cuvânt al IOM, a precizat: “Presupunem că o parte din schimbare se datorează faptului că ruta [către Spania] este considerată a fi o rută sigură”.

Există imigranţi care au folosit reţelele sociale pentru a contacta autorităţile spaniole şi a le informa în ceea ce priveşte locaţia lor după ce au pătruns în apele teritoriale ale Spaniei, potrivit unor rapoarte.

De asemenea, de la începutul acestui an, un număr mai mare de imigranţi – aproximativ 100.000 – au ajuns în Italia din Libia. IOM a precizat că 2.242 de persoane au murit pe acea rută.

În luna iunie, paza de coastă italiană a afirmat că aproximativ 5.000 de persoane au fost salvate într-o singură zi în Mediterană, în largul coastei Libiei.

Mii de manifestanţi au protestat la începutul acestui an cerând guvernului spaniol să permită persoanelor care fug din zone lovite de război, precum Siria, să intre în Spania.

Săptămâna trecută, mai multe imagini video au arătat cum aproximativ 30 de imigranţi au ajuns cu o şalupă pe o populară plajă turistică spaniolă în Cadiz.

Poliţia a declarat că nu au reuşit să-i oprească pe imigranţi să ajungă pe plajă din cauza lipsei resurselor. În acele momente, doar un ofiţer de poliţie se afla în zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor