Roma ar putea trimite nave în apele libiene pentru a opri imigranţii să ajungă în Italia
alte articole
Guvernul italian de centru-stânga va informa legiuitorii în privinţa unui proiect de desfăşurare de nave ale Marinei italiene de-a lungul ţărmului libian pentru a opri traficanţii să mai trimită imigranţi în Italia, a declarat joi premierul Paolo Gentiloni.
O solicitare a Libiei de a trimite nave italiene pentru patrulare este “un posibil punct de turnură” în criza imigraţiei, a precizat Gentiloni, care a convocat joi şefii armatei şi miniştrii pentru a discuta despre imigraţie, securitate şi Libia.
În timp ce s-a aflat miercuri în Roma, premierul libian Fayez Serraj, care conduce guvernul de unitate susţinut de ONU în Tripoli, a solicitat ca forţa maritimă italiană să dea o mână de ajutor. Vizita a avut loc după ce Serraj şi guvernul rival al generalului Khalifa Hifter s-au întâlnit în Franţa şi au convenit asupra încetării focului şi a unor posibile alegeri naţionale în ţara nord-africană instabilă.
Aproximativ 600.000 de imigranţi au sosit în Italia începând cu 2014, după ce au efectuat călătorii periculoase peste Mediterană în ambarcaţiuni şubrede sau improvizate.
Returnarea imigranţilor
Operaţiunea maritimă Sophia a UE, Marina italiană şi organizaţiile neguvernamentale culeg deja imigranţi în centrul Mediteranei, dar nu li se permite să opereze în interiorul zonei de 22 de km delimitată de-a lungul ţărmului libian. Imigranţii interceptaţi în apele internaţionale sunt aduşi în Italia pentru procesare.
Publicaţia italiană Corriere della Sera a precizat joi că Italia ia în considerare trimiterea unei nave de comandă care să conducă o flotilă de cel puţin cinci nave mai mici pentru a opera în apele libiene în cooperare cu paza de coastă libiană. Aproximativ 1.000 de marinari ar putea fi implicaţi în operaţiune, împreună cu mai multe avioane, elicoptere şi drone.
Misiunea maritimă ar putea fi supusă chiar săptămâna viitoare aprobării în Parlamentul italian, unde va fi probabil adoptată, deoarece problema imigraţiei devine tot mai importantă înaintea alegerilor naţionale din 2018.
Italia doreşte să oprească ambarcaţiunile cu imigranţi în apele teritoriale libiene şi să trimită imigranţii înapoi în Libia. Pe baza legii internaţionale, imigranţii interceptaţi în apele internaţionale nu pot fi trimişi înapoi în Libia dacă ar putea înfrunta potenţiale violenţe sau persecuţii.
Au apărut rapoarte referitoare la tortură, viol, muncă forţată, bătaie şi alte abuzuri ale drepturilor omului cu care se confruntă imigranţii în Libia, unde pot rămâne în tabere pe termen nelimitat.
Guvernul italian cunoaşte această situaţie şi doreşte ca organizaţii internaţionale precum ONU să ajute imigranţii să se întoarcă în Libia şi să se asigure că aceştia sunt trataţi corect înainte de repatrierea în ţările lor natale.
Sprijinul UE
Italia şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de solidaritate a statelor UE cu privire la abordarea afluxului de imigranţi, deşi Gentiloni a declarat joi că a discutat cu anumiţi parteneri europeni, care au afirmat că doresc să-şi acorde sprijinul.
“Mă încântă să ştiu că există un mare suport în Europa pentru această nouă posibilitate”, a precizat el.
Surse UE din Bruxelles au declarat agenţiei de ştiri german DPA că Operaţiunea Sophia ar putea, de asemenea, să fie implicată într-o misiune în apele teritoriale libiene.
Acest lucru ar putea avea loc “de îndată ce sunt respectate condiţiile potrivite. Autorităţile legitime libiene au adresat deja invitaţia şi acum se ia în calcul orice rezoluţie ONU aplicabilă” în acest scenariu, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Oficiali de rag înalt din UE şi amiralul Enrico Credendino, şeful Operaţiunii Sophia, se vor întâlni cu anumiţi oficiali libieni în Tripoli în 1 august pentru a discuta acest subiect.
Eventuala trimitere a navelor Marinei italiene în apele teritoriale libiene ar avea loc după ce Austria a trimis la începutul acestei luni patru blindate în apropierea graniţei cu Italia, pentru a opri imigranţii să traverseze ilegal frontiera. De asemenea, Viena a precizat că va impune foarte curând controale la un punct vamal cheie.
La scurt timp după mişcarea Austriei, conform publicaţiei The Times, un ministru şi un senator din Italia au ameninţat că vor emite vize UE temporare pentru mii de imigranţi, încercând să soluţioneze criza imigranţilor şi a refugiaţilor care se amplifică în Italia. Vizele le-ar permite refugiaţilor să călătorească spre nordul continentului. Mişcarea a fost descrisă ca o “opţiune nucleară” ce ar permite unui număr de aproximativ 200.000 de imigranţi, care sunt blocaţi în prezent în Italia, să călătorească în întreaga Europa folosind o breşă în directivele Bruxelles-ului.