Suspecta partidă de pescuit a lui Putin naşte semne de întrebare

Vladimir Putin, 6 februarie 2012
Vladimir Putin, 6 februarie 2012 (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Pe lunga listă de fapte eroice ale lui Vladimir Putin a mai apărut o ştiucă de 21 de kilograme, prinsă în regiunea Krasnoiarsk, unde, după cum s-a aflat ulterior, preşedintele rus a pescuit timp de o săptămână împreună cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu premierul Dmitri Medvedev. Evident, după străpungerea unei balene cu arbaleta - în scopuri ecologiste, desigur - şi salvarea unei echipe de filmare de atacul unui tigru siberian, ştiuca prinsă pare o bagatelă. Oricum, e plăcut, comentează cotidianul rus Utro.

Reţelele de socializare au reacţionat la subiect în mod deja tradiţional: în timpul ultimelor câteva săptămâni, bloggeri au tot pus la îndoială faptele eroice ale preşedintelui şi le-au luat în derâdere. Greutatea anunţată a 'ştiucii de Kremlin' a fost imediat contestată, ca şi adevărul unui concediu cu participarea înalţilor oficiali ai ţării.

Cineva a remarcat că pantalonii lui Putin sunt aceiaşi ca în urmă cu şase ani, şi ceasul de la mână la fel. 'Şoigu îl plimbă pe Putin pe râu într-o barcă motorizată cu numere ale Ministerului pentru Situaţii Excepţionale. Nu cumva această fotografie a fost făcută pe vremea când Serghei Şoigu conducea acest minister?', se întreabă 'avmalgin'.

În realitate, asemenea suspiciuni sunt uşor de combătut, consideră Utro, precizând că printre participanţii la sesiunea foto se numără şi directorul rezervaţiei naturale Saiano-Şuşensk, Ghennadi Kisilev, iar acesta a fost numit în funcţie abia în noiembrie 2011. Prin urmare, în mod evident fotografiile nu au fost făcute în 2007, când Putin a impresionat pentru prima dată opinia publică prin torsul său dezgolit.

Cu toate acestea, şeful serviciului de presă al Kremlinului a fost nevoit să vină cu o infirmare a tuturor zvonurilor şi presupunerilor eronate: chipurile, ceasul este unul la fel ca cel din 2007, iar pantalonii sunt unii noi. Bloggerii pur şi simplu nu au ce face din cauza sezonului estival, de aceea şi despică firul în patru pe 'un făgaş eronat', a spus Dmitri Peskov.

Însă, minciuna mică naşte, de regulă, mare neîncredere, iar neconcordanţe în această poveste sunt destule. În primul rând, nu se ştie din ce motiv amănuntele weekendului de acum două săptămâni au fost date publicităţii abia acum, în pofida faptului că asemenea subiecte se vând, de obicei, 'ca pâinea caldă'. Până la aceste dezvăluiri târzii, o vizită a lui Putin la Tuva nici că ar fi existat: în orice caz, nu pe site-ul oficial al şefului statului, care anunţă de obicei deplasările sale.

Şi pe site-ul premierului Dmitri Medvedev, care, din câte s-a aflat, tot atunci şi tot în acele locuri s-a odihnit, sesiunea foto din Tuva a fost amplasată abia după raportul privind şedinţa de guvern din 25 iulie.

De ce a fost nevoie ca această informaţie să fie scoasă brusc pe tapet? Este clar că un motiv există, iar acesta a apărut pe parcursul ultimei săptămâni: în caz contrar, weekendul din Tuva fie ar fi devenit ştire imediat, fie nici nu ar fi fost afişat vreodată, subliniază Utro.

În afară de aceasta, nu este foarte clar de ce se duce Putin la sfârşit de săptămână la Tuva, abia întors la Moscova dintr-un turneu în Extremul Orient. Adică, la 16 iulie Putin a asistat la exerciţiile militare de la Sahalin (în compania aceluiaşi Şoigu), a doua zi s-a dus în regiunea Zabaikalie, unde a asistat de asemenea la inspecţia militară inopinată demarată la ordinul său în zona militară estică, la 19 iulie a ajuns la Moscova, pentru a se întâlni cu participanţii Universiadei, pentru ca a doua zi să se ducă la pescuit în Tuva? Unde este logica? Nu era mai simplu ca Putin să se relaxeze la o partidă de pescuit pe drumul de întoarcere din Extremul Orient? Sau, există un motiv foarte serios pentru ca Putin să facă din nou acelaşi drum întors după numai o zi.

Nu în ultimul rând, componenţa participanţilor la întâlnirea din Tuva stârneşte de asemenea semne de întrebare. Ultima dată, o partidă de pescuit comună a lui Putin şi Medvedev (în regiunea Astrahan, în august 2011, când Medvedev a prins o ştiucă, iar Putin un biban mare) s-a soldat cu înţelegerea privind rocada în tandemul puterii. Desigur, despre acest acord s-a aflat abia în septembrie, în timpul congresului 'Rusia Unită', însă cei doi lideri au decis totul tocmai când dădeau cu lansetele.

Astăzi, la fel ca în 2011, situaţia politică din Rusia pare echivocă, potrivit Utro. Dmitri Medvedev este supus unor presiuni extrem de mari, a pierdut practic controlul asupra blocului economic şi social al guvernului, este nevoit să 'predea' din oamenii echipei sale. Acest lucru le permite experţilor să considere problema demiterii lui Medvedev ca şi decisă, subiect de negociere rămânând doar momentul unei asemenea decizii: se presupune că guvernul Medvedev va lucra până la prima gravă criză politică sau economică. Se pare, însă, că o asemenea criză întârzie să apară.

Însă, nu este exclus ca liderii să ştie ceva ce oamenii simpli încă nu ştiu, iar în timpul ultimei partide de pescuit ei să nu se fi plimbat de fapt cu barca motorizată, ci să fi discutat detaliile unei noi decizii importante pentru Rusia. În acest caz, ruşii vor afla despre ea la timpul potrivit.

Este deja un lucru obişnuit ca cele mai importante decizii pentru Rusia să fie luate adesea 'pe culoare', în spatele gardurilor înalte ale vilelor, undeva în liniştea unei rezervaţii naturale, conchide ziarul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii