Rusia şantajează Republica Moldova (presa)
Presa de la Chişinău continuă să comenteze, vineri, declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că Moscova vrea să fie informată mai mult despre acordurile pe care R. Moldova intenţionează să le semneze cu UE
Spusele ministrului rus de externe despre marele interes al Moscovei faţă de semnarea Acordului de asociere Republica Moldova-UE 'sunt ca buzduganul zmeului care anunţă venirea pericolului', scrie 'Timpul'. Lavrov a declarat că vrea să ştie cum vor influenţa angajamentele Chişinăului faţă de Uniunea Europeană comerţul dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. 'Iar cum Federaţia Rusă este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, îndoielile lui Lavrov că asocierea va avea un impact pozitiv, încep să miroasă neplăcut, a şantaj', comentează 'Timpul'.
'Jurnal de Chişinău' scrie însă că Rusia a mai boicotat o dată produsele moldoveneşti, dar producătorii moldoveni s-au descurcat, îndreptându-se spre piaţa occidentală. 'Kremlinul ne-a mai exclus o dată de pe piaţa lui. A fost greu, dar am rezistat. Mai mult, în urma boicotului rusesc de altădată, Republica Moldova a izbutit să-şi extindă exporturile în ţările Uniunii Europene', comentează editorialistul Petru Bogatu .
Cei mai mulţi dintre demnitarii moldoveni au învăţat în Occident, scrie 'Ziarul Naţional'. Sunt mai mulţi deputaţi şi miniştri cu două-trei diplome universitare, care au învăţat în România, Franţa, Marea Britanie, Austria, Belgia, SUA. Un deputat şi-a făcut studiile la o vestită universitate din Africa de Sud. Iar unul dintre membrii Cabinetului de Miniştri este absolvent al prestigioasei Universităţi de la Harvard, mai scrie ziarul amintit.
'Investitorii se tem să nu fie sancţionaţi de Fisc', titrează 'Adevărul', care readuce în vizor un caz de acum opt luni când un investitor german a fost amendat cu două milioane de dolari pentru presupuse încălcări. 'În urma intervenţiei autorităţilor şi a unor structuri internaţionale, Fiscul a anulat amenda de 25 de milioane de lei impusă companiei Draexlmaier. O soluţie finală însă nu a fost identificată, iar mai mulţi investitorii sunt îngrijoraţi de această tergiversare şi se tem să-şi dezvolte afacerile', potrivit ziarului. Investitorii germani, dar şi cei din alte state solicită autorităţilor să modifice legislaţia, astfel încât să nu mai fie sancţionaţi de Fisc pentru că oferă din contul lor muncitorilor transport şi hrană, scrie 'Adevărul'.