Surpriză pe "tabla de şah" islamică din Orientul Mijlociu
alte articole
Regele saudit Abdullah l-a invitat pe Hassan Rohani la pelerinajul Hajj, pelerinajul la Mecca, iar preşedintele iranian a acceptat invitaţia, a raportat agenţia de ştiri iraniană ISNA fără a adăuga alte detalii sau comentarii.
După Ahmadinejad acestea sunt mutări importante pe tabla de şah islamică din Orientul Mijlociu: cele mai mari puteri sunnite şi şiite se întorc brusc la dialog.
Invitaţia este importantă din punct de vedere politic, deoarece în timpul celor două mandate ale preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, care s-au încheiat în luna iunie, cele două ţări din Orientul Mijlociu au avut relaţii dificile. Mai mult decât atât, preşedintele nou ales, Rohani a spus că speră în "relaţii foarte bune" cu Arabia Saudită.
Dar jocul lui Rohani nu se opreşte numai la acest eveniment. În timp ce felicita comunitatea evreiască din Teheran pentru Anul Nou evreiesc, ducea o corespondenţă extinsă cu Obama cu privire la problema siriană.
Sunniţii şi şiiţii - Monarhia din Golf şi din Iran, aşa cum se ştie, sunt două state islamice majore adversare geopolitic, care variază în atitudinea lor faţă de SUA, Siria şi Bahrain.
Relaţia între cele două puteri s-a deteriorat cu Ahmadinejad, după ce rămăsese la un nivel acceptabil cu preşedintele Seyyed Mohammad Khatami (1997-2005) şi mai ales cu cel anterior, Akbar Hashemi Rafsanjani ('89-'97), despre care Teheranul încă îşi mai aminteşte un pelerinaj la Mecca făcut cu cele mai mari onoruri.
Rohani este considerat foarte aproapiat marelui manipulator bătrân al politicii iraniene, Hashemi Rafsanjani, atât de mult încât executivul, în cercurile informale este numit „guvernul Rafsajani”, deoarece aproximativ 70% dintre miniştrii săi sunt într-un fel sau altul legaţi de fostul preşedinte.