Iranul nu va răspunde militar dacă SUA intervin în Siria, afirmă un fost candidat la alegerile prezidenţiale iraniene

Steagul Iranian flutură lângă o rachetă sol-sol.
Steagul Iranian flutură lângă o rachetă sol-sol. (VAHID REZA ALAEI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.08.2013

Hooshang Amirahmadi - analist politic iraniano-american, profesor la universitatea Rutgers şi unul din candidaţii care n-a trecut testul Consiliului Gardienilor pentru alegerile prezidenţiale din 2013 din Iran - este de părere că vor exista consecinţe inevitabile pentru regiune în cazul unei intervenţii militare a SUA în Siria, dar că acest lucru nu va antrena un contraatac din partea Iranului, potrivit unui interviu publicat de ziarul ABC.

Fostul candidat îl contrazice astfel pe Masoud Jazayeri, vicepreşedintele Statului Major al armatei iraniene, care duminică a avertizat că, dacă Washingtonul depăşeşte 'linia roşie' şi intervine militar în Siria, această acţiune va avea 'consecinţe grave'. 'SUA cunosc limitele liniei roşii, iar dacă o trec vor exista consecinţe grave pentru Casa Albă', a declarat Jazayeri agenţiei de ştiri iraniene Fars.

La rândul său, Hoosang Amirahmadi afirmă că ' vor exista evident consecinţe pentru regiune, în cazul unei intervenţii, ceea ce nu înseamnă un contraatac din partea Iranului'. El a precizat că Teheranul nu este pregătit din punct de vedere militar pentru a răspunde SUA şi că populaţia iraniană este indiferentă faţă de conflictul sirian.

'Ceea ce se întâmplă la Damasc este o problemă a sirienilor, iar societatea iraniană nu este preocupată de conflictul din această ţară arabă'. În acest sens, trebuie avută în vedere originea şiită-alauită a preşedintelui Bashar al-Assad, care ar putea fi pe placul Iranului, o ţară cu majoritate şiită. Totuşi, Amirahmadi a asigurat că 'Al-Assad nu este religios, ci laic'.

În privinţa posibilelor consecinţe ale unei eventuale intervenţii militare, fostul candidat la alegerile prezidenţiale iraniene consideră că este 'foarte probabil' ca SUA să atace Damascul şi precizează că, dacă are loc o ingerinţă militară în Siria, 'cursul dolarului în Iran va creşte vertiginos şi va afecta investiţiile străine în ţară'.

Hooshang Amirahmadi este şi preşedinte al American Iranian Council şi profesor la universitatea Rutgers, din cadrul universităţii de stat din New Jersey. El a fost unul din candidaţii prezidenţiali la alegerile de anul acesta, dar candidatura lui a fost respinsă de Consiliul Gardienilor. Potrivit declaraţiilor sale, unul din motivele pentru care nu a fost lăsat să se prezinte la alegeri este că 'dorea să realizeze schimbări drastice' pentru care Iranul 'nu este încă pregătit'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor