"Suntem cam la un pas de junk" - Şeful Camerei de Comerţ, despre efectele haosului politic din România

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Daraban, a explicat, într-o emisiune B1 TV, cum este afectat mediul de afaceri de instabilitatea politică din România.
Jurnalistă: Cum priveşte mediul de afaceri ceea ce se întâmplă din punct de vedere politic în România? Ce înseamnă pentru investitori? Ce înseamnă pentru economia României, pentru perspectivele noastre, despre care preşedintele Ilie Bolojan spunea că ar putea fi destul de sumbre. Ilie Bolojan vorbea inclusiv despre recesiune.
Mihai Daraban: Noi nu vrem să ne implicăm în acest joc politic. Ne ţinem cât se poate de departe. Am dori ca viitorul preşedinte să aibă agenda economică permanent deschisă, pentru că va fi un preşedinte care va avea un Parlament destul de, sau mai bine zis, o coaliţie destul de fragilă. Astea sunt cifrele din Parlament. N-avem cum să le contrazicem. Nu va fi niciodată, cel puţin în următorii patru ani, o guvernare din aceasta, de 60%. Dar, de aceea, cred că preşedintele va trebui să aibă pe masă agenda economică permanent deschisă.
Jurnalistă: Vă temeţi că ar putea să urmeze o perioadă de instabilitate politică dăunătoare pentru economie?
Mihai Daraban: Eu cred că şi în ultima perioadă s-au văzut ratingurile de ţară, suntem cam la un pas de junk. Mediul de business simte ceea ce se întâmplă în plan politic în România, pentru că atunci când vorbim de rating de ţară, ne ducem imediat la nivelul dobânzilor, la creditări şi aşa mai departe, nu numai la împrumuturile pe care le face România, ci valabil pentru orice agent economic care apelează la sistemul bancar, că noi suntem totuşi în Europa.
În America, business-ul cam 80% se finanţează pe bursa de valori şi doar 20% din sistemul bancar. În Europa de Vest, acest procent este inversat, adică 20% de pe bursă, 80% din bănci. La noi, din păcate, e şi mai mare ponderea pe bănci. Nu avem cum să nu suferim. Nu suntem în zona euro să beneficiem de nişte dobânzi ale Băncii Centrale Europene. Aşa că suntem puţin în voia vântului. Şi avem nevoie de stabilitate.
Jurnalistă: Îmi amintesc momentul în care candidatul pro-rus a intrat în turul al doilea. Banca Naţională a trebuit să facă o intervenţie de urgenţă. S-au pierdut sume uriaşe, impresionante, de ordinul sutelor de milioane de euro în câteva zile, în câteva ore.
Mihai Daraban: A fost şi reversul. În momentul în care a fost invalidat al doilea tur, şi-au revenit şi bursele, în sfârşit am intrat într-o oarecare normalitate.
Jurnalistă: Vă întâlniţi cu investitori, vă întâlniţi cu oameni de afaceri din străinătate. Ce vă întreabă despre România din punct de vedere economic şi al stabilităţii?
Mihai Daraban: Din păcate, este o întrebare care vine destul de des apropo de ce va fi la voi, la care mi-e foarte greu să răspund. Noi încercăm să-i liniştim şi să-i asigurăm că, în continuare, România este, cum se spune, business as usual, că nu sunt sincope în domeniul business-ului. Dar mai mult nu putem să răspundem noi ca reprezentanţi ai mediului de business, pentru că nu suntem implicaţi în politică şi nici n-am vrut să ne apropiem foarte mult de această zonă.