Summitul de joi Merkel-Hollande, decisiv pentru menţinerea Greciei în zona euro

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande vor încerca să-şi arate joi unitatea într-un summit crucial pentru viitorul Greciei în zona euro, comentează miercuri France Presse.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande. (Patrick Aventurier / Getty Images)
Epoch Times România
22.08.2012

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande vor încerca să-şi arate joi unitatea într-un summit crucial pentru viitorul Greciei în zona euro, comentează miercuri France Presse.

Întâlnirea între cei doi grei ai Europei se află în centrul unui balet diplomatic în cursul căruia ar putea fi decisă relaxarea condiţiilor de austeritate impuse Atenei pentru salvarea ei financiară.

Grecia, care intră în cel de-al cincilea an de recesiune, urmează să realizeze economii de ordinul a 11,5 miliarde de euro prin reduceri bugetare drastice şi reforme structurale.

Premierul grec Antonis Samaras ar dori să obţină o amânare de doi ani, pentru ca echilibrul conturilor publice prevăzut pentru 2014 să fie împins către 2016.

'Tot ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a face economia să meargă şi pentru a creşte veniturile statului', a declarat dl Samaras, într-un interviu apărut miercuri în tabloidul german Bild. 'Mai mult timp nu înseamnă automat mai mulţi bani', a spus el, avertizând că, 'dacă Grecia va fi astăzi lăsată să cadă, incertitudinea pentru alte ţări şi vulnerabilitatea acestora vor creşte'.

De fapt, conform Reuters, Grecia solicită reducerea ritmului de scădere a deficitului bugetar de la 2,5% la 1,5% din PIB pe an, împingând termenul cu doi ani - de la 2014 la 2016, ceea ce implică în mod automat necesitatea unei finanţări suplimentare.

Germania refuză la ora actuală orice renegociere a planului de ajutor şi se limitează să repete în ultimele săptămâni că nu va lua nicio decizie înaintea publicării raportului troicii de creditori internaţionali (UE-FMI-BCE).

Acest raport aşteptat în septembrie evaluează progresul reformelor aplicate, condiţie necesară deblocării unei tranşe de ajutor suplimentar în valoare de 31,5 miliarde de euro. Poziţia Franţei este percepută ca fiind mai flexibilă în această privinţă.

Fără bani, guvernul elen ar putea să intre uşor în incapacitate de plată, o situaţie sinonimă cu ieşirea din zona euro, conform unor analişti.

Cu toate acestea, 'linia germană nu este încă definită complet, există încă o mică marjă de manevră', estimează Claire Demesmay, analistă la Institutul german pentru relaţii externe DGAP. În plus, Francois Hollande ar putea să fie mai puţin ofensiv la începutul mandatului său de cinci ani, având în vedere că a 'obţinut pactul de creştere pe care şi l-a dorit pentru a întoarce pagina Merkozy' (Merkel-Sarkozy), a adăugat ea.

'Pieţele trebuie să ştie dacă există aceeaşi viziune la Berlin şi Paris, acesta este motivul pentru care întâlnirea dintre Francois Hollande şi Angela Merkel va fi urmărită îndeaproape', a declarat Guérot Ulrike, cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe.

Premierul elen este aşteptat vineri la Berlin, iar sâmbătă la Paris. Înainte de aceasta, el urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker miercuri la Atena.

'Obiectivul pentru Francois Hollande şi Angela Merkel este de a discuta flexibilitate vizavi de garanţie. Fiecare trebuie să se repoziţioneze după calmul estival pe o linie comună, înaintea vizitei premierului grec', a comentat Claire Demesmay.

'Să nu vă aşteptaţi ca (la aceste întâlniri) să fie luate decizii esenţiale', a avertizat luni un purtător de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Potrivit unor surse de la Paris, întâlnirea Hollande-Merkel trebuie să permită găsirea unui numitor comun cu privire la şansele şi problemele Greciei, precum şi cu privire la restul zonei euro.

'Este foarte important să vedem ce va zice Samaras pentru a măsura determinarea sa în a respecta angajamentele', au precizat sursele amintite.

Cu un an înaintea alegerilor legislative în Germania, dosarul elen este deosebit de fierbinte pentru dna Merkel, care doreşte să evite un nou vot în Bundestag pe acest subiect.

Aripa dreaptă a coaliţiei sale conservatoare (CDU(CSU) şi liberalii (FDP) au respins orice întârzieri din partea Atenei în timp ce opoziţia de stânga, în cădere în sondaje, a avertizat că nu va vota niciun fel de nou pachet de ajutor.

Hollande se confruntă, de asemenea, cu o situaţie internă dificilă. Ales pe promisiunea de a reduce şomajul, el încearcă să menţină rigoarea bugetară, fără daune sociale, în ciuda previziunilor de creştere reduse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor