Italia este apreciată de agenţiile de rating, iar guvernul Monti este considerat credibil (presă)

Situaţia economică a Italiei, care marţi a fost 'promovată' şi lăudată de agenţiile internaţionale de rating Moody's şi Fitch, şi semnalele pozitive care sosesc din întreaga Europă, inclusiv din Grecia, se află miercuri pe primele pagini ale cotidienelor din Italia.
Agenţia americană de rating Moody's. (JOEL SAGET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
22.08.2012

Situaţia economică a Italiei, care marţi a fost 'promovată' şi lăudată de agenţiile internaţionale de rating Moody's şi Fitch, şi semnalele pozitive care sosesc din întreaga Europă, inclusiv din Grecia, se află miercuri pe primele pagini ale cotidienelor din Italia.

'Moody's: Italia va ieşi din criză în 2013', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că cele mai importante agenţii internaţionale de evaluare financiară consideră că Italia va putea depăşi criza economică şi datorită 'marii credibilităţi a actualului guvern condus de Mario Monti'.

Agenţia Fitch apreciază că Italia nu are nevoie de alte măsuri de austeritate, cele adoptate până acum sunt suficiente, dar are nevoie de alte reforme.

După părerea analiştilor financiari de la Moody's, agenţie de rating din New York, criza datoriilor suverane în zona euro este încă în curs, iar ţări ca Grecia şi Irlanda vor reuşi să completeze programul lor de redresare economică în 2016, dar Italia, Spania şi Portugalia ar putea depăşi acest moment dificil în 2013, dacă vor şti să aplice în mod eficient reformele structurale adoptate până acum. Fitch crede că Italia va putea, în 2013, să se întoarcă la nivelul de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) pe care îl avea înainte de începerea crizei datoriilor suverane, adică la un procent cuprins între 0% şi minus 0,5%, observă La Repubblica.

'Fitch: Monti este credibil, iar Italia riscă fără el', titrează şi al doilea cotidian de la Roma, Il Messaggero, care subliniază şi semnalele pozitive care sosesc din Grecia, unde au fost decise reduceri ale cheltuielilor publice, în valoare de 13,5 miliarde de euro.

'Criza datoriilor: Moody's vede salvarea Italiei în 2013', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care mai subliniază faptul că agenţia Fitch laudă credibilitatea guvernului Monti. Acest optimism a 'împins' marţi Bursa din Milano, Piazza Affari, care a închis la 2,4%.

'Bursa din Milano zboară la 2,4%, spread la 410', titrează şi cotidianul economico-financiar Il Sole 24 Ore din Milano, care scrie că moneda unică europeană a reînceput să câştige teren, iar semnalele sunt pozitive în întreaga Uniune Europeană (UE), care va putea depăşi criza datoriilor suverane în următorii patru ani.

'Agenţiile de rating laudă Italia, iar Bursa din Milano a fost marţi cea mai pozitivă din Europa', titrează La Stampa din Torino, care mai scrie că diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale cu maturitate la zece ani ale Italiei, faţă de Germania, a coborât marţi la 410, cel mai bun rezultat din ultimele luni, cu un randament al obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani la 5,6%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor