Rusia curtează Orientul în locul Occidentului

După ani de neglijare a frontierelor sale din Asia-Pacific, Rusia îşi intensifică eforturile de a-şi atrage vecinii asiatici, revărsând bani în oraşe din Extremul Orient, cum ar fi Vladivostok, şi căutând noi oportunităţi comerciale acolo.
(photos.com)
Epoch Times România
21.08.2012

După ani de neglijare a frontierelor sale din Asia-Pacific, Rusia îşi intensifică eforturile de a-şi atrage vecinii asiatici, revărsând bani în oraşe din Extremul Orient, cum ar fi Vladivostok, şi căutând noi oportunităţi comerciale acolo. Schimbarea de perspectivă a Rusiei de la Occident la Orient este stimulată în parte de problemele din zona euro, dar analiştii spun că ea ar fi trebuit să se întâmple în mod logic cu ani în urmă, scrie Financial Times în ediţia de luni.

'Dacă Petru cel Mare ar fi trăit ar fi părăsit Moscova, dar nu ar fi mers la Sankt Petersburg, ci şi-ar fi stabilit capitala undeva în jurul Vladivostokului. Aceasta este frontiera', a afirmat Dmitri Trenin de la Centrul Carnegie din Moscova. 'Chiar şi fără criza monedei euro centrul de gravitate al lumii strategiei economice, politice şi militare se mută în regiunea Asia-Pacific', a relevat el.

Dacă imitaţia este cea mai sinceră formă de flatare, atunci pentru demnitarii din Coreea de Sud aflaţi recent în vizită la Vladivostok, aşa-numita capitală din Pacific a Rusiei, a fost un adevărat spectacol. Ei au asistat la primul concurs pop coreean din Extremul Orient rus, unde zeci de adolescenţi locali slavi au imitat, în dans coreografic, videoclipuri muzicale coreene pe care le-au găsit pe YouTube.

În septembrie, Rusia va găzdui summitul Cooperării Economice Asia-Pacific pentru prima dată, dar înainte de care rulează covorul roşu pentru participanţi din alte ţări, cu evenimente precum concursul pop coreean, parte a unui festival ce durează o lună şi care celebrează prietenia ruso-coreeană.

De partea politică, Moscova îşi intensifică vizitele la lideri din Asia - Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev s-au întâlnit de şapte ori cu omologii lor chinezi în ultimele 18 luni - şi întăreşte legăturile economice. Rusia şi China au promis să crească comerţul bilateral de la 83,5 miliarde de dolari în 2011 la 200 miliarde de dolari în 2020. Volumul comerţului cu Japonia a depăşit dublul între 2005 şi 2010 ajungând la 23,1 miliarde de dolari, în timp ce comerţul cu Coreea de Sud s-a triplat la 17,7 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.

Această evoluţie este determinată atât de simpla cerere şi ofertă precum şi de geografie. Rusia bogată în resurse poate oferi industriei asiatice materiile prime de care are nevoie pentru a susţine creşterea economică şi, de asemenea, poate ajunge acolo mai repede decât alţi furnizori de resurse. Materiile prime au nevoie de obicei de două până la patru zile pentru a ajunge din Rusia în China, comparativ cu 23 de zile pe cale maritimă din Africa de Sud, afirmă Artem Volîneţ, directorul executiv al ''EN+'', holdingul pentru activele lui Oleg Deripaska, care include ''Rusal'' din Siberia de Est şi utilitatea energetică ''EuroSibEnergo''.

'Rusia are oportunitatea de a crea 'Canada' Siberiei,' spune Volîneţ. În contextul Occidentului în criză, adaugă el, 'există o şansă reală pentru Rusia să se diversifice departe de dependenţa de Europa'.

În pofida acestui fapt, multe stau în calea Rusiei, inclusiv barierele create chiar de Moscova.

Unul dintre motivele pentru care Rusia 'a neglijat în mare măsură creşterea explozivă din Asia '- o greşeală pe care nici chiar îndepărtatele Europa şi SUA nu au făcut-o - a fost teama că populaţia în creştere a Chinei s-ar putea muta pe teritoriul rus slab populat, spune Serghei Karaganov, decan al Academiei de Studii Economie de la Moscova. 'Nu am căutat oportunităţi, ne-am uitat la ameninţări', precizează el.

În timp ce ideea pare învechită, ea este încă valabilă. Săptămâna trecută, premierul Medvedev a avertizat asupra unor 'manifestări negative' din Extremul Orient, printre care 'formarea de enclave alcătuite din cetăţeni străini'.

'Nu mulţi oameni trăiesc [în Extremul Orient], din păcate, iar sarcina de a proteja teritoriile noastre din Extremul Orient de expansiunea excesivă din partea unor state de frontieră rămâne valabilă', a declarat el în cursul unei şedinte de guvern privind migraţia.

Pentru a dezvolta Extremul Orient, Kremlinul nu va trebui doar să stimuleze demografia de acolo, ci şi să atragă tipul de profesionişti care pot transforma regiunea dintr-o bază de materii prime într-o economie diversificată. Din păcate, cei mai mulţi profesionişti ruşi tineri nu sunt deosebit de entuziaşti în a se muta la Vladivostok, mai ales când pot găsi locuri de muncă bine plătite pe pieţe mai stabile, cum ar fi Moscova, Europa sau China.

Între timp, ruşii care locuiesc efectiv în Extremul Orient nu sunt nici ei tocmai încântaţi să se afle acolo. Conform unor date noi ale institutului de sondaj din Moscova ''VTsIOM'', două cincimi din ruşii care trăiesc în Siberia şi Extremul Orient vor să plece, menţionând salariile mici şi lipsa de perspective de carieră drept principalele motive.

Obstacolul reprezentat de capitalul uman este unul pe care Rusia l-ar putea depăşi, în special cu ajutorul unor evenimente de profil înalt, cum ar fi summitul APEC, care focalizează mai multă atenţie asupra regiunii. Mai greu de învins sunt însă problemele de infrastructură, care afectează nu doar Extremul Orient ci şi drumurile şi căile ferate care ar trebui să-l conecteze cu restul ţării.

'Este un lucru extraordinar să spui că mergem în Orient şi construim în Orient, dar cum vom ajunge acolo?', a întrebat Klaus Kleinfeld, preşedintele Alcoa, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg din iunie. 'Doar o treime din drumurile Rusiei spre Extremul Orient corespund standardului de calitate al Băncii Mondiale', a subliniat el.

Volîneţ estimează că ar fi nevoie de 600 miliarde de dolari pentru a dezvolta în mod corespunzător Siberia de Est şi Extremul Orient. Deşi companiile ruseşti de resurse naturale pot aproviziona China, nu pot obţine materialele de acolo din cauza blocajelor, spune el. Portul Shanghai, de exemplu, are un dever anual de 600 de milioane de tone, în timp ce toate porturile din Extremul Orient combinate pot exporta doar 70 de milioane de tone pe an, din cauza infrastructurii subdezvoltate.

Pentru moment, aceste probleme majore au fost lăsate la o parte în contextul în care Vladivostokul se pregăteşte pentru summitul APEC din septembrie. În timp ce ruşii înşişi au rezerve cu privire la dezvoltarea regiunii, partenerii lor sunt mai optimişti, aşa cum s-a văzut cu prilejul festivalului de prietenie ruso-coreean.

'Datorită acestui summit şi [transformării Vladivostokului] ne putem aştepta la o dezvoltare rapidă reală în regiune, în economie şi în politica sa', a afirmat Park Hyun Bon, directorul biroului din Vladivostok al Organizaţiei de Turism Coreean.

Kwak Seung-Jun, preşedintele consiliului prezidenţial pentru viitorul Coreii de Sud şi unul dintre demnitarii aflaţi în vizită, a fost impresionat la rândul său. 'Este ca şi cum aş călători nu în altă ţară ci în alt oraş din Coreea', a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor