"Succesul are mulţi părinţi". Ambasadorul SUA "drege busuiocul" în problema invitaţiilor la Deveselu

Pe fundalul plângerilor lui Ponta legate de faptul că miniştrii fostului guvern nu au fost invitaţi la Deveselu, ambasadorul SUA susţine că organizatorii au avut "un număr limitat de invitaţii."
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm a declarat vineri că a existat un număr limitat de invitaţii la operaţionalizarea sistemului antirachetă Aegis, precizând că "ar fi fost ideal" să fie invitaţi toţi cei care au contribuit la acest proiect. Declaraţiile lui Klemm vin în contextul în care fostul premier Ponta s-a plâns, pe Facebook, că miniştrii fostului său Guvern implicaţi în realizarea proiectului la Deveselu nu au fost invitaţi la festivităţile de inaugurare.

"Organizarea a fost asigurată de Marina Americană în consultare cu Ambasada SUA şi Ministerul Apărării Naţionale. Ieri a fost o zi istorică pentru România, SUA şi NATO. Am avut un număr limitat de invitaţii. 'Succesul are mulţi părinţi' — este o vorbă în SUA. Ar fi fost ideal să-i invităm pe toţi cei care au contribuit. Din păcate, am avut un număr limitat", a declarat vineri Hans Klemm, după o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Klemm a mai declarat că nu a vorbit cu şeful Senatului, care, reamintim, a declinat invitaţia de a lua parte la festivităţi: "Nu am vorbit cu domnul Tăriceanu, am văzut declaraţia sa în a doua parte a zilei (de joi — n.r.). A fost invitat şi regret că a ales să nu vină", a mai declarat şeful reprezentanţei diplomatice americane.

Reamintim că Victor Ponta i-a reproşat recent, pe Facebook, actulului premier Cioloş, că îşi arogă merite care nu-i aparţin şi că o parte dintre miniştrii fostului său Cabinet care au contribuit la realizarea scutului antirachetă, ar fi trebuit invitaţi la ceremonia de la Deveselu. În replică, Cioloş a răspuns că proiectul de la Deveselu este rodul Parteneriatului Strategic cu SUA, iar invitaţiile la ceremonie precum şi conţinutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA.