SUA activează sistemul antirachetă al NATO amplasat în România. Kremlinul fumegă
alte articole
Luând cuvântul la o conferinţă de presă organizată miercuri în Bucureşti, asistentul secretarului de stat american, Frank Rose, a declarat că activarea scutului antirachetă nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea Moscovei, în ciuda temerilor Kremlinului. Scutul este programat să fie activat joi.
“Atât SUA cât şi NATO au declarat că sistemul nu este proiectat sau nu este capabil să submineze capabilitatea strategică de intimidare a Rusiei”, a declarat Roşe reporterilor.
“Rusia a manifestat în repetate rânduri temeri că apărarea SUA şi NATO este direcţionată împotriva sa şi că reprezintă o ameninţare pentru capacitatea sa strategică nucleară. Nimic nu este mai fals.”
Lucrările la staţia de la Deveselu, în sudul României, au început în octombrie 2013 şi se estimează că au costat aproximativ 800 milioane de dolari (700 milioane de euro).
Staţia va fi echipată cu o baterie de interceptori de rachete SM-2 şi va fi inaugurată în mod oficial în cadrul scutului de apărare antirachetă al NATO la summitul alianţei vestice în Varşovia în luna iulie.
Temerile Kremlinului
Douglas Lute, ambasador american în România, a declarat că staţia este o parte importantă a Articolului 5 al unui pact NATO pe baza căruia toţi cei 28 de membri ai săi sunt obligaţi să se susţină şi să se apere reciproc în cazul unei ameninţări militare.
“Mâine, SUA, România şi ceilalţi aliaţi care contribuie la sistemul de apărare pun în aplicare Articolul 5”, a declarat Lute miercuri.
În ciuda asigurărilor repetate, Kremlinul susţine că scopul real al scutului de apărare este acela de a oferi Statelor Unite suficientă putere militară pentru a neutraliza arsenalul nuclear al Rusiei pentru a da prima lovitură în cazul izbucnirii unui război.
“Decizia este dăunătoare şi greşită pentru că poate încălca stabilitatea strategică. Astfel, sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate”, a declarat Mihail Ulianov, şeful departamentului pentru armament şi neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenţia rusă Interfax.
Ulianov a mai precizat că sistemul utilizat ar putea fi capabil să lanseze rachete de croazieră, un lucru care reprezintă o ameninţare potenţială pentru securitatea naţională a ţării sale.