Klaus Iohannis absent de la inaugurarea scutului antirachetă

Preşedinte al României şi şef al CSAT, Iohannis nu apare pe agenda oficială a inaugurării scutului antirachetă de la Deveselu. În timp ce NATO şi-a trimis secretarul general, ţara noastră va fi reprezentată de Cioloş.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la Cotroceni, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit în ţara noastră pentru inaugurarea "sistemul Aegis Ashore din România. În timp ce după întrevederea de la palat Stoltenberg se va îndrepta spre Deveselu, Iohannis nu va lua parte la eveniment, deşi în calitatea sa de preşedinte este şi şeful Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.

Deşi inaugurarea scutului de la Deveselu marchează un moment istoric în relaţia României cu NATO, evenimentul nu apare în agenda oficială a evenimentului şi nici în agenda oficială a preşedintelui nu mai figurează niciun eveniment după declaraţia comună cu Stoltenberg de la ora 9.40.

La ceremonia de la Deveselu vor lua parte premierul Dacian Cioloş, ministrul afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, alte oficialităţi ale statului român, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO.

Reamintim că inaugurarea scutului de la Deveselu a stârnit reacţii vehemente ale Kremlinului, care a acuzat, în pofida asigurărilor NATO, că scopul real al scutului de apărare este acela de a oferi Statelor Unite suficientă putere militară pentru a neutraliza arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a da prima lovitură în cazul izbucnirii unui război.

“Decizia este dăunătoare şi greşită pentru că poate încălca stabilitatea strategică. Astfel, sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate”, a declarat Mihail Ulianov, şeful departamentului pentru armament şi neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenţia rusă Interfax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne