Ambasadorul SUA: "Trăim vremuri nesigure şi periculoase"

În contextul în care Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre până în 2020, ambasadorul SUA a dat asigurări că Statele Unite sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului de la Washington.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prezent vineri la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a vorbit despre ameninţarea potenţială venită dinspre Rusia "revanşardă care destabilizează securitatea europeană" şi la ceea ce Statele Unite, NATO şi România întreprind în această privinţă.

"Trăim vremuri nesigure şi periculoase. Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente. În lumea actuală ne confruntăm cu ameninţări din toate direcţiile. La est avem de a face cu o Rusie revanşardă care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informaţional, cibernetic şi hibrid.

În afară de aceasta, ne confruntăm cu ameninţări dinspre sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, care a devenit şi mai periculos ca rezultat al contextului din Siria şi Libia. Există de asemenea ameninţări care vin dinspre Europa, cum ar fi ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiară din Grecia, un sistem financiar slăbit în zona euro, precum şi presiunea resimţită de zona Schengen şi de Uniunea Europeană însăşi ca urmare a sosirii în Europa a sute de mii de refugiaţi. Există apoi problemele care nu par să fie localizate într-o anumită zonă şi nu vin neapărat din partea vreunui stat naţional, dar care pot veni din partea unei singure persoane sau a unui grup de persoane. Aceste ameninţări includ terorismul individual al aşa-numiţilor lupi singuratici, criminalitatea organizată, criminalitatea cibernetică şi războiul cibernetic.", a declarat Klem în cadrul grupului "Provocari prezente de securitate in spatiul Euro-Atlantic" la grupul CITADEL din Cluj-Napoca, potrivit comunicatului remis de Ambasada SUA Epoch Times.

Referindu-se strict la ameninţarea potenţială venită dinspre Rusia şi la ceea ce Statele Unite, NATO şi România întreprind în această privinţă, Klemm a reamintit că Federaţia Rusă face o investiţie serioasă în privinţa capacităţilor sale militare în regiunea Mării Negre.

"Putem face speculaţii în legătură cu motivele pentru care se întâmplă acest lucru, fie că este vorba de apărarea recentelor cuceriri teritoriale pe ţărmul Mării Negre, de menţinerea anumitor state de la Marea Neagră sub influenţa sa, de proiectarea puterii sale spre Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu, de protejarea intereselor economice ale Rusiei în acelaşi timp cu diminuarea celor ale Statelor Unite şi Uniunii Europene, dar de fapt nu contează pentru că în curând Rusia va deţine puterea militară pentru a face toate aceste lucruri.", a declarat ambasadorul.

“Până în 2020, Rusia îşi va fi întărit în mod semnificativ capacităţile militare în regiune, folosind Crimeea drept bază pentru puterea sa militară în regiune, dar folosind şi unele amplasamente în Abhazia.

Strategia sa militară principală în regiune pare să fie dislocarea unor capacităţi de interzicere a accesului în zonă, numite A2AD, capacităţi dislocate în Crimeea pentru a preveni capacitatea celor percepuţi drept inamici de a interveni militar în Marea Neagră. (...). Conform ministrului Apărării al Rusiei Serghei Şoigu, Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre până în 2020, care vor duce probabil la construirea şi lansarea la apă a 18 noi nave militare împreună cu infrastructura portuară necesară. Aceste nave vor include o flotă înnoită de submarine în Marea Neagră constând din şase noi submarine din clasa Kilo, considerate drept unele dintre cele mai silenţioase submarine din lume.”, a adaugat Klemm.

În acest context, Klemm a ţinut să declare că "ceea ce trebuie să ştie încă de la început aliaţii noştri, dar şi potenţialii noştri inamici, este faptul că Statele Unite sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului de la Washington."

"Un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. Acest fapt ar trebui să fie suficient pentru a descuraja Rusia să întreprindă acţiuni militare împotriva unui stat membru al NATO.", a precizat ambasadorul SUA.

Klem a mai precizat că preşedintele Obama a anunţat recent creşterea de patru ori a bugetului SUA din cadrul Iniţiativei de Reasigurare Europeană în comparaţie cu anul fiscal precedent.

"Această investiţie de 3,4 miliarde de dolari în securitatea europeană în anul fiscal 2017 va permite dislocarea unui număr mai mare de militari şi echipamente militare americane în Europa Centrală şi de Est printr-un sistem consecvent de rotaţie.

Statele Unite vor continua, de asemenea, prepoziţionarea de echipament militar pe continentul european, vor întreprinde îmbunătăţiri ale infrastructurii militare şi va sprijini întărirea capacităţilor militare ale aliaţilor săi din cadrul NATO şi a unor ţări partenere.", a anunţat diplomatul.

Klemm a mai declarat că militarizarea Mării Negre este o problemă specială a NATO, care va întreprinde măsuri pentru a putea răspunde mai eficient gamei complete de provocări de securitate din orice direcţie

"La rândul său, NATO are o abordare multidirecţională în privinţa securităţii şi întreprinde măsuri de întărire a capacităţilor de descurajare şi de apărare ale Alianţei pentru a putea răspunde mai eficient gamei complete de provocări de securitate din orice direcţie. Astfel de măsuri vor include întărirea eforturilor de contracarare a ameninţărilor hibride, întărirea capacităţilor naţionale de a rezista unei agresiuni, întărirea capacităţilor de apărare împotriva atacurilor cibernetice, precum şi extinderea sistemului NATO de apărare antirachetă.", a precizat Klemm.

"Deşi cu toţii ne dorim ca provocările cu care se confruntă regiunea euroatlantică în domeniul securităţii, mai ales în regiunea Mării Negre, să prezinte un tablou mai optimist, nu am nici o îndoială că dacă cea mai puternică alianţă militară din istorie rămâne unită, aşa cum a facut întotdeauna, va trece cu bine prin această perioadă nesigură şi va deveni mai puternică şi mai capabilă decât a fost vreodată.", a concluzionat ambasadorul.

Reamintim că Rusia a acuzat, în repetate rânduri, că scutul antirachetă, ce are o componentă şi în România, la Deveselu, este îndreptat împotriva arsenalului său strategic, în ciuda asigurărilor venite din partea SUA, a NATO cât şi a ţărilor gazdă (România şi Polonia) că acest scut nu este îndreptat împotriva obiectivelor şi capabilităţilor militare ruseşti.

Mai mult, Consiliul de Securitate al Rusiei a avertizat că România şi Polonia devin automat “posibile ţinte” pentru Moscova prin găzduirea elementelor scutului antirachetă american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne