Subsanţele chimice din cremele pentru plajă pătrund în fluxul sanguin în 24 de ore [studiu]

(Getty Images)
Epoch Times România
14.05.2019

Este nevoie doar de o zi, pentru ca o serie de ingrediente aflate în general în cremele pentru plajă să pătrundă în fluxul sanguin al unei persoane, potrivit unui studiu realizat de Administraţie pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).

Studiul, publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA) în 6 mai, a examinat cum sunt absorbite în fluxul sanguin câteva substanţe chimice existente în 4 mărci de creme aflate în comerţ. La studiu a participat un număr de 24 de persoane sănătoase.

În perioada iulie-august 2018, cercetătorii au studiat patru substanţe chimice des întâlnite în cremele de plajă: avobenzonă, oxibenzonă, ecamsule şi octocrilen.

Participanţii la studiu au aplicat fie o loţiune, o cremă sau două tipuri de spray-uri, de patru ori pe zi pe zone ale corpului ce nu au fost acoperite de costumul de baie. Au fost colectate 30 de mostre de la fiecare participant pe o perioadă de şapte zile.

După analizarea nivelurilor plasmei din mostrele de sânge ale participanţilor, cercetătorii au descoperit că nivelul ingredientelor active în fluxurile lor sanguine era suficient de mare pentru a declanşa o investigaţie guvernamentală.

Studiul a descoperit că cele patru substanţe chimice au pătruns în fluxul sanguin la niveluri care au depăşit pragul recomandat de FDA, fără a se avea în vedere o inspecţie guvernamentală privind siguranţa.

În plus, trei dintre substanţele respective s-au acumulat în fluxul sanguin prin utilizarea zilnică a acestor produse şi au rămas în corp timp de cel puţin 24 de ore după ce a fost aplicat unguentul, potrivit CNN.

Aproape toţi participanţii la studiu au avut niveluri de substanţe chimice ce au depăşit 0,5 ng/ml într-o singură zi – pragul de risc toxicologic (TTC). TTC a fost conceput de FDA ca măsură pentru ca o substanţă chimică să fie supusă unei “evaluări toxicologice nonclinice” în vederea examinării efectelor sale asupra organismului uman, potrivit publicaţiei The New York Daily News.

Dintre cele patru substanţe chimice, oxibenzona s-a dovedit a fi cel mai rapid absorbită în fluxul sanguin. De asemenea, s-a descoperit că participanţii aveau în corp nivele de până la 209,6 ng/ml.

David Andrews, cercetător de top la The Environmental Working Group, a declarat: “Uitându-ne la rezultatele studiului, un lucru a ieşit în evidenţă în cazul oxibenzonei. Aceasta a fost absorbită în organism într-o concentraţie de aproximativ 50 până la 100 de ori mai mare decât oricare dintre celelalte trei substanţe chimice testate”.

În pofida descoperirilor, diverşi experţi au cerut oamenilor să continue să folosească crema de protecţie solară. Studiul a subliniat că cercetarea “nu indică faptul că oamenii ar trebui să se abţină de la utilizarea cremei de plajă”.

Dr. David Leffell, dermatolog la Facultatea de Medicină a Universităţii Yale şi purtător de cuvânt al Academiei Americane de Dermatologie, a declarat pentru CNN: “Trebuie să fie efectuate studii pentru a evalua aceste concluzii şi pentru a determina dacă există implicaţii medicale reale în cazul absorbţiei anumitor ingrediente”.

Într-o declaraţie comună, Janet Woodcock, directoare la Centrul pentru Evaluarea şi Cercetarea Medicamentelor (CDER) şi Theresa M. Michele, directoare la Departamentul Produselor Farmaceutice fără prescripţie medicală din cadrul CDER, au afirmat că absorbţia substanţelor chimice în fluxul sanguin nu înseamnă neapărat că acest lucru nu este sigur pentru sănătatea umană.

“Mai degrabă, aceste descoperiri cer teste suplimentare pentru a determina siguranţa utilizării repetate a acelui ingredient”, potrivit declaraţiei lui Woodcock şi Michele, care a fost publicată pe site-ul FDA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor