A fost descoperită o nouă formă de demenţă, asemănătoare cu Alzheimerul [studiu]

Cercetătorii au identificat un alt tip de demenţă, numit LATE, care progresează mai lent decât maladia Alzheimer, dar cele două afecţiuni combinate par a provoca o deteriorare mai rapidă decât fiecare în parte.
(Captură Foto)
Mioara Stoica
06.05.2019

Există o varietate de boli şi procese care contribuie la apariţia demenţei, iar oamenii de ştiinţă tocmai au descoperit una nouă. Se numeşte encefalopatie limbic-predominantă asociată vârstei, sub influenţa TDP-43. Studiul a fost prezentat, pe 30 aprilie, într-un articol publicat în revista Brain (Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy (LATE): consensus working group report).

„Cercetări recente şi studii clinice realizate pe persoane sau modele experimentale de boli Alzheimer ne-au învăţat două lucruri: în primul rând, nu toţi cei care am crezut că sufereau de Alzheimer îl aveau şi, în al doilea rând, este foarte important să se înţeleagă ceilalţi factori care contribuie la demenţă”, recunoaşte Nina Silverberg de la National Institute on Aging (NIA) din SUA. “De exemplu – adaugă ea - mulţi dintre cei care s-au înscris în studii clinice pentru testarea medicamentelor împotriva maladiei Alzheimer, probabil, nu aveau proteina amyloid (betaAβ sau Abeta). Ani de zile oamenii de ştiinţă au observat că multe persoane care au murit la o vârstă înaintată aveau în creierele lor semne de demenţă - după ce a fost realizată autopsia - dar nu erau implicate semne indicatoare de amyloid sau alte proteine. Deci, ce boală aveau? Cercetările curente par să indice faptul că era vorba despre proteina TDP-43".

“De exemplu, spune Peter Nelson de la Universitatea din Kentucky, dacă există peste 200 de virusuri diferiţi care pot provoca gripa, atunci de ce am crede că există numai o singură cauză a demenţei?

Ce este LATE?

Un consorţiu internaţional de cercetători, co-prezidat de Nelson şi Silverberg, a definit acum criteriile de diagnostic ale acestui nou tip de demenţă, care tinde să apară la persoanele în vârstă. Deşi poate părea asemănătoare cu Alzheimerul, în creier boala este foarte diferită. În plus, incidenţa sa este aproape la fel de răspândită, precum Alzheimerul, în rândul persoanelor în vârstă.

La fel ca Alzheimerul, explică cercetătorii, LATE afectează mai multe domenii cognitive care modifică în cele din urmă activităţile de zi cu zi, având o evoluţie treptată. Totuşi, LATE, combinat cu Alzheimerul, ceva destul de comun pentru aceste două boli de creier foarte răspândite, pare să provoace o deteriorare mai rapidă decât oricare dintre cele două, separate.

Un alt aspect important al acestei noi forme de demenţă confirmate este că răspunde la tratamente diferite în comparaţie cu maladia Alzheimer, ceea ce ar putea explica de ce atât de multe medicamente concepute pentru Alzheimer au eşuat în studiile clinice. Informaţiile pot ajuta comunitatea ştiinţifică să dezvolte medicamente specifice pentru afecţiunea specifică a fiecărui pacient.

“Este important de reţinut că boala nu este nouă, a existat tot timpul, dar sperăm ca acest studiu să permită o avansare mai rapidă în cercetare, să ne ajute să înţelegem mai bine cauzele şi să deschidem noi oportunităţi de tratament“, afirmă Nelson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor