Sub presiunea protestelor, CEC de la Chişinău a majorat numărul secţiilor de votare în afara ţării

Urne de vot
Urne de vot (cec.md)

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a aprobat marţi, 8 iunie, o nouă listă a secţiilor de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare din 11 iulie în număr total de 146, faţă de 139, conform hotărârii anterioare, care a provocat proteste şi critici din partea mai multor concurenţi electorali şi a societăţii civile.

A fost suplinit numărul secţiilor de votare pentru Germania şi Marea Britanie cu câte 3 unităţi. Totodată, au fost adăugate 2 secţii de votare în Republica Franceză şi o secţie de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Totodată, a fost exclusă secţia de votare pentru oraşul Oradea (România) şi o secţie pentru oraşul Atena (Republica Elenă).

De asemenea, vor fi reamplasate mai multe secţii în Rusia, fiind majorat numărul celor din regiunea Moscova.

Mai mulţi membri ai CEC au menţionat că propunerea nu reflectă necesarul de secţii peste hotare, dar iniţiativa a fost susţinută ca una de compromis întrucât marţi, la îndemnul PAS, mai mulţi reprezentanţi ai partidelor angajate în competiţia electorală a protestat din nou în faţa instituţiei contestând decizia privind numărul secţiilor de vot care urmează a fi deschise în străinătate.

Iniţial Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a propus deschiderea a 191 de secţii, iar CEC a aprobat un deviz de cheltuieli pentru deschiderea a 150 de secţii de votare peste hotare.

Comisia Electorală Centrală a mai înregistrat marţi, Partidul Politic „Puterea Oamenilor” în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, instituţia electorală a înregistrat până în prezent 17 concurenţi electorali, iar alte două dosare se află în proces de examinare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe